Про Ініціативу у вівторок, 22 серпня, під час прес-конференції розповів регіональний представник Асоціації «Енерготранспарентність» Владислав Дейнеко, передає кореспондент «Вголосу».

«Ця Ініціатива – це міжнародний стандарт прозорості видобувної галузі. Його  мета – розкриття всіх фінансових потоків в галузі. Тобто країни, які впроваджують цей стандарт прозорості, зобов'язуються розкривати платежі компаній тощо,  зазначив він. – Його впроваджують у 52 країнах світу. Україна приєдналась до цієї Ініціативи у 2013 році. У 2015 році ми підготували перший звіт про діяльність видобувної галузі, і цього року презентували другий звіт».

За його словами, звіт формувався незалежним адміністратором – компанією «Ernst & Yang». Він охоплює діяльність  майже 670 компаній, які представляють 95% усіх компаній видобувної галузі України. З 2016 року звіт охоплює нафто-газову, вугільну, металургійну галузі, видобуток марганцевих та титанових руд.

«Це повністю доступна інформація про регулювання у видобувній компанії, якими документами регулюються, яким чином проводять тендери, розподіляють ліцензії на видобуток корисних компаній тощо, додав Владислав Дейнеко».

Також, як зазначив директор департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА Михайло Мельник, громаді Львівщини важливо знати, кому належать певні свердловини, які податки сплачують у державний бюджет, які надходження будуть у майбутньому у місцеві бюджети тощо.

Також він додав: «З 1 січня 2018 року матимемо фінансовий ресурс з рентних платежів за користування надрами  5% надходжень від рентних платежів залишатиметься на місцях. 2% в обласному бюджеті, 2% у районних бюджетах та 1% у місцевих бюджетах, зазначив Михайло Мельник. Цей фінансовий ресурс допоможе громадам на місцях планувати бюджет та вкладення коштів. Ми очікуємо, що у 2018 році ці платежі загалом становитимуть близько 60 млн грн».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ