[media=80394,80396,80397,80399,80401,80402,80403,80406,80407,80409,80412,80413,80414,80416,80417,80418,80420,80421,80423,80424,80425,80427,80428,80430] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Як повідомила в коментарі регіональний координатор фестивалю Ніна Хома, педагоги Львівського державного університету внутрішніх справ підготували для старшокласників насичену практичну програму.

«Школярі не лише прослухали цікаву лекцію щодо застосування військової зброї та спецзасобів індивідуального захисту, а й потренувалися у стрільбі, збірці та розбиранні автомату Калашникова і пістолета Макарова», – наголосила Ніна Хома.

Начальник кафедри тактико-спеціальної підготовки університету, полковник міліції Володимир Булачек розповів, що участь у проекті Docudays UA стала для нього цікавим досвідом.

«Для мене, як викладача, неймовірно цікаво зазирнути в душу підліткам, які наразі визначаються з майбутньою професією. Можливо, саме цей майстер-клас стане визначальним кроком у цьому», – підкреслив викладач.

Під час майстер-класу школярі мали змогу познайомитися з різними видами європейської автоматичної зброї: снайперськими гвинтівками, рушницями, пістолетами, автоматами.

Зокрема, співпрацівник органів внутрішніх справ Олег Броніковський представив дітям снайперську гвинтівку «Remington 700». За його словами, ця модель користується високим попитом у представників поліції і спецпідрозділів Америки і Європи.

«Remington 700» створено на базі легенди снайперської гвинтівки М24. На відміну від старшої моделі нова має значно коротший ствол – 51 см замість 66 см. Це дає можливість користуватися гвинтівкою в умовах міста. Саме за це її кличуть міською», – пояснив Олег Броніковський і додав, що короткий ствол жодним чином не впливає на якість стрільби. Більше того, у деяких дисциплінах вона перестрілює звичайну гвинтівка на відстані до 800 метрів.

Відповідаючи на запитання школярів щодо якості автомату Калашникова, фахівець сказав, що дана зброя й досі використовується в усьому світі, бо, як-то кажуть, «реально пробиває рейку».

Окрім холодної зброї діти побачили на власні очі спеціальні засоби захисту, що використовуються під час масових заворушень. Серед них – щити, бронещити, захисні шоломи «Сфера», маскувальний одяг.

Зокрема, щити здебільшого використовують під час масових заворушень для розгону демонстрації, де є насильницькі дії. Бронещити – в операціях щодо знешкодження особливо небезпечних злочинців.

Презентуючи дітлахам маскувальний костюм «Джиллі», доцент кафедри тактико-спеціальної підготовки Володимир Синенький розповів про його історію.

«Джиллі» народився близько 200 років тому у часи громадянської війни в Америці. Саме тоді солдати почали маскуватися в такий спосіб. Крім того, обов’язковому маскуванню підлягає і зброя. Це необхідно задля розмиття контурів як людини, так і гвинтівки», – пояснив викладач.

Серед присутніх було багато дівчат. На думку десятикласниці Марії, дівчата на рівні з хлопцями мають вчитися користуватися зброєю.

«Жінка, так само, як і чоловік, має право вміти захистити себе. Задля цього треба вчитися. І не важливо, що снайперська гвинтівка важить 6 кг, треба знати як поводитися зі зброєю», – сказала школярка.

Підтримала дівчину і вчитель історії загальноосвітньої школи №30 Ірина Гураль, яка разом з дітьми взяла участь у практикумі.

«Важливо, аби наші діти вчилися захищати себе, вчилися тримати зброю в руках і використовувати її лише в цілях самозахисту. Бо коли підлітки беруть зброю не за призначенням, стається лихо», – підкреслила вчитель.

Наступний майстер-клас із вогневої та тактико-спеціальної підготовки для цивільного населення відбудеться 9 листопада 0 16:00 на базі Тюрми на Лонцького. Вхід вільний.

ІА "Вголос": НОВИНИ