Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Як пояснила директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич, відповідний проект рішення пройшов обговорення всіх профільних депутатських комісій та громадськості. Загалом бюджет розвитку на 2015 рік становитиме 675 млн 903 тис. грн.

Як пояснив під час учорашніх громадських слухань голова депутатської бюджетної комісії, «свободівець» Яромир Самагальський, в абсолютних цифрах це дуже великий бюджет розвитку для міста Львова. Однак, зважаючи на економічну ситуацію в країні, ріст цін, курсу валют, здорожчання робіт, енергоносіїв, він прогнозує, що не менш як 30% робіт не буде виконано.

«Адже просто не буде охочих брати участь у тендерах. Бо коли підприємець подається на якийсь тендер, наприклад, щодо ремонту школи, то фактично закладає власні кошти, а подекуди змушений брати кредит у банку. Кошти йому повертають уже після виконання робіт, а ми прекрасно розуміємо, що за цей період може бути і значна інфляція, і проблеми з казначейством, тому часто все це унеможливлює проведення певних робіт», – розповів Яромир Самагальський.

Загалом у цьогорічному бюджеті розвитку, за словами Ірини Кулинич, закладено видатки на допомогу учасникам антитерористичної операції та їхнім сім’ям – 9,3 млн грн. На проект «Трамвай на Сихів» – 121 млн грн, на капітальний ремонт та реконструкцію доріг і хідників –134,7 млн грн.

Ще один новий, але також важливий напрямок – це облаштування так званих громадських просторів у мікрорайонах міста, на це закладено 6,4 млн грн. «Ще одне надзвичайно важливе питання, на вирішення якого пропонують виділити кошти з бюджету, – це рекультивація полігону твердих побутових відходів. Також передбачають виділення коштів на підведення інженерних комунікацій до індустріального парку в мікрорайоні Рясне-2», – розповіла Кулинич. На це загалом, разом з ремонтом каналізаційних мереж, виділяють 30,5 млн грн.

«Ми сподіваємося, що 2015 року все-таки залучимо до Львова керуючу компанію, яка зможе взяти в оренду цих 25 га в мікрорайоні Рясне-2, виділених під індустріальний парк, і, відповідно, розмістити там екологічно чисте промислове виробництво для створення нових робочих місць», – додала Кулинич.

Наступний важливий рядок у бюджеті – це придбання техніки та рухомого складу для комунальних підприємств «Львівелектротранс» та «АТП №1» на суму 35,6 млн грн. Планують придбати, зокрема, один електробус і тролейбус із низькою підлогою.

На збереження історичного середовища міста Львова пропонують 14,5 млн грн, на гуманітарну сферу – 121,1 млн грн. Щодо сфери освіти, то тут насамперед планують реалізацію проектів енергозбереження, заміну вікон, відновлення дошкільних навчальних закладів, ліквідацію підвальних котелень, проведення ремонтів спортзалів, дитячих майданчиків, басейнів, дахів, фасадів, аварійних об’єктів та санвузлів у школах, поповнення матеріально-технічної бази, співфінансування інших проектів тощо. На сферу охорони здоров’я передбачено 19,4 млн грн: на клінічні лікарні, поліклініки, амбулаторії тощо. Також 6,7 млн грн пропонують виділити на управління культури: бібліотеки, театри, музичні школи, поповнення статутних фондів комунальних підприємств, народні доми й музеї. На управління молоді, сім’ї та спорту передбачено 7,1 млн грн.

Ще одним рядком у проекті є також впровадження електронного врядування і створення центрів надання адміністративних послуг у кожному районі. Таким чином, передбачено співфінансування до отриманих грантових коштів Європейського Союзу на суму 8 млн грн. Отож місто сподівається реалізувати цей проект наступного року.

32 млн грн запропоновано виділити також на будівництво пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому.

Львів’яни, що були присутні на цих слуханнях, зокрема, запитували про доцільність будівництва пам’ятника Шептицькому чи купівлі електробуса. Також запитували, коли в місті з’явиться новий виставковий центр, скільки грошей передбачено тій чи іншій районній адміністрації на ремонт житлового фонду тощо. Конкретних змін у проект бюджету розвитку вони не пропонували.

Завтра цей документ, схвалений також виконавчим комітетом, винесуть на розгляд депутатів Львівської міської ради.

ІА "Вголос": НОВИНИ