На допрем'єрному показі мультфільму «Мавка» у кінотеатрі «Планета кіно» у Львові, що відбувся 27-го лютого, більшість глядачів були діти. Серед них і діточки з Бахмуту та Маріуполя. 

Перед початком показу продюсерка мультфільму Ірина Костюк наголосила, що над стрічкою творча бригада, а це актори дубляжу Наталка Денисенко, Артем Пивоваров, Олена Кравець, Юлія Саніна, Михайло Хома, Сергій Притула, Олег Скрипка, Наталія Сумська, Назар Задніпровський, Олег Фагот Михайлюта, Катерина Осадча, Ніна Матвієнко працювали майже вісім років. 

Цей мультфільм варто дивитися не тільки дітям. Його вартує переглянути і дорослим. Насамперед тому, що мультфільм нагадає кожному талановитий твір Лесі Українки ''Лісову пісню''.

Більшість з нас знайомі з твором Лесі Українки, а його відтворення в анімації, із спецефектами тільки посилює атмосферу міфічності та глибини українського етносу. 

Жіночий образ Мавки відтворює ''дивовижну і неповторну душу прадавнього лісу'', показує її жертовність заради порятунку мешканців «темної гори», за яким стоїть багатий  міфічний світ з чудовими образами ''лісової нечесті'',  з магією шуму і ''мовою вітру і дощу'', українська впізнавана природа , а ще візуальна мова української автентики:  рун, орнаментів, символів.

Нарешті, усім знайомі образи Лукаша і Мавки, що передають вічний меседж кохання і добра, які перемагають зло і підступність (Килину).  

Зрештою, мешканці казкового лісу та селяни примиряються, а Лукаш та Мавка уособлюють закоханий образ, що рятує світ.

А відома фраза Лесі Українки: ''Ні, я жива, я буду вічно жити ! Я в серці маю те, що не вмирає !" символізує незламність сили духу.  

Квитки на «Мавку» вже доступні в усіх кінотеатрах України.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ