Фундація АнтиСНІД-США в Україні спільно з Львівським регіональним центром громадського здоров’я відкриє у Львові другий в Україні пункт тестування ВІЛ-інфекції.

Офіс цієї установи запрацює на вулиці Антоновича, 20, а всі тести та аналізи тут обіцяють проводити безкоштовно, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Сьогодні на Львівщині на обліку перебуває 3621 особа з ВІЛ-інфекцією. Приблизно 1800 осіб з цієї кількості охоплені терапією. За словами директорки Львівського регіонального центру громадського здоров’я Мар’яни Служинської, ще приблизно 900-1000 осіб в області є потенційними носіями ВІЛ-інфекції і досі невиявлені. Щороку в області темпи приросту тих, хто заразився на СНІД становлять 450-570 осіб. Тому важливо вчасно виявляти хворобу, щоб запобігти її поширенню. Адже ті особи, які приймають терапію, вже не передають захворювання.

У Львові на 100 тис. жителів припадає приблизно 144 людини з ВІЛ-статусом. Середній показник по Україні складає – 339 осіб. У 2017 році на заході нашої держави було виявлено 13 нових випадків ВІЛ-інфекції на 100 тис. людей, а в цілому по Україні – 37.

Незважаючи на нижчі ніж загальноукраїнські показники захворюваності і поширення ВІЛ-інфекціі, приблизно 70% ВІЛ-позитивних пацієнтів звертаються за медичною допомогою на пізніх стадіях захворювання. Це свідчить про низький рівень обізнаності та настороженості людей щодо ВІЛ у західних областях.

Голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Ярослава Лопатіна запевнила, що усі тестування у новому пункті за допомогою швидких тестів (15 хвилин) будуть проводити безкоштовно. Втім, так само безкоштовно, за словами директорки департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірини Микичак, проводять такі тестування на ВІЛ-інфекцію і у львівських поліклініках (у кабінетах довіри).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ