[media=160201,160202,160203,160204,160205,160206] 

Про це передає кореспондент «Вголосу».

Скульптуру у народі охрестили «Свободою» та часто порівнюють із знаменитим прототипом – статуєю Свободи у США. Скульптурна група «Ощадність. Рільництво. Промисловість», яка також була повністю відреставрована, була встановлена на будівлі Галицької ощадної каси ще у 1891 році. ЇЇ автор – львівський скульптор італійського походження Леонардо Марконі.

Ініціатива відреставрувати один із відомих символів Львова пішла від студентів Університету банківської справи, яку підтримали студенти та керівництво Львівської політехніки, Львівської академії аграрної справи, а також відомі люди міста.

Кошти почали збирати у 2015-му році, влаштовуючи аукціони. Також кошти на реставрацію були виділені і з міського бюджету Львова. Саму реставрацію розпочали у 2016-му році.  Скульптуру відчищали від бруду вручну. Також замінили бетонну руку із факелом, яка багато років тому впала, що призвело до нещасного випадку. Реставратори відновили напис під скульптурною групою, яку просто закрили колись щитом. Нині на будівлі майорить напис: «Galyjska kasa oszczednosci». Також було відновлено позолоту на променях статуї «Ощадності», яка до цього була просто пофарбована в зелений колір. 

Нагадаємо, що сім променів її «корони» вказують на сім кінців світу і свободу у фінансах та політиці. А два чоловіки, яких обіймає «Ощадність», символізують два напрямки народної економіки – сільське господарство та промисловість.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ