27 лютого, в центрі Львова група підлітків намагалась влаштувати масову бійку і таким чином долучитись до флешмобу, заснованого у росії молодіжного руху «ПВК «Редан».

Про це повідомив депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич.

Випадок стався близько 17:00 год. біля ТРЦ Forum Lviv. Група підлітків збиралась влаштувати масову бійку, але поліція встигла призупинили дії молодиків.

«Сьогодні невідомі створили Telegram-канал »ЧВК «Редан» Львів«. Його учасники обговорюють поширення наративів такої субкультури серед підлітків у Львові», - написав Зінкевич.

Що відомо про рух «ПВК »Редан"

Як пише видання «Українська правда», інформація про новий рух  почала активно розповсюджуватись у медіа та соцмережах після масового затримання підлітків у ТРЦ великих міст росії. 

Тільки в одному з ТРЦ Москви за один вечір затримали 300 людей.

Причиною арештів стали масові бійки, які, за даними росЗМІ, влаштували представники нової молодіжної субкультутри – «ПВК »Редан".

Молоді люди також називають себе «павуками», зображення яких з цифрою 4 носять на одязі. Підлітки вважають себе «неформалами», і стверджують, що не мають жодного стосунку до військових формувань, а «ПВК» (за аналогією з сумнозвісним «ПВК »Вагнер« Пригожина) назвалися »по приколу".

Появу субкультури пов'язують з японським аніме-серіалом «Hunter x Hunter», у якому є бандитське угрупування під назвою «Геней Рьодан», символом якого був павук і цифра 4.Також «редани» можуть носити картаті штани, надають перевагу чорному одягу. 

Водночас пропагандистські російські ЗМІ стверджують, що «редани» – це «психологічна операція України, яка радіє бійкам в російських ТРЦ».

Чи багато так званих «реданів» в Україні, наразі невідомо. Гуртуються вони за допомогою соціальних мереж, де закликають «мститися за кожного неформала».

Зібрання підлітків, подекуди навіть із сутичками, вже помітили у Черкасах, Харкові, Івано-Франківську тощо.

ІА "Вголос": НОВИНИ