Про це інформує кореспондент «Вголосу».

Ушанувати пам’ять страчених вірмен прийшли не лише представники вірменської громади Львова, а й парафіяни Греко-католицької й Римо-католицької церков.

Під час молебню за упокій жертв геноциду у Вірменському кафедральному соборі настоятель храму о. Тадеос Ґеворґян закликав християнську спільноту засудити геноцид вірмен.

«Ми маємо засудити геноцид вірменського народу, бо не можна знищувати людей за те, що вони християни або говорять іншою мовою. Ми мусимо це зробити, бо поки злочинність існує на землі, це божевілля може призвести до того, що колись ми стратимо цілу планету», – зазначив настоятель Вірменського кафедрального собору і додав, що трагедія Османські імперії – це трагедія всього людства.

Опісля молебню учасники панахиди поклали свічки і квіти до хреста біля собору й перейшли хресним ходом до пам’ятника Тарасу Шевченку, де відбулося жалобне віче.

У своєму зверненні до львів’ян преосвященний владика Венедикт також засудив геноцид вірменського народу і пригадав Голодомор в Україні.

«Сум сповнює наші українські серця, пригадуючи геноцид вірменського народу, бо ми, як і вірмени, також пережили свій геноцид-голодомор. Але поряд з цим ми, християни, маємо розуміти, що смерть не страшна, бо це народження до неба. І ми не можемо обирати країну чи історичний час, в якому народимося, за яких політичних та соціальних обставин житимемо. Ми мусимо йти через ці життєві обставини, свідчити свою християнську віру і пам’ятати про невинно убієнних», – підкреслив владика Венедикт.

Під час жалобного віча голова Львівської обласної ради Петро Колодій зазначив, що вшанування пам’яті жертв злочину проти вірменського народу відбувається у багатьох куточках світу.

«Розділяючи цей біль, який залишився в серцях вірмен, ми вшановуємо пам'ять і протестуємо проти тих злочинів, які відбувалися впродовж багатьох століть. Український народ, як і вірменський, пережив багато страждань, тому ми сьогодні разом. Ми повинні вимагати засудження цих злочинів і визнання злочинної системи, яка спонукала до вбивства мільйонів. Але це не означає, що, засуджуючи геноцид, ми засуджуємо ту чи іншу націю. Ми засуджуємо злочини. І якщо сьогодні німецький народ визнав злочини проти людства, які відбулися під час війни, це не означає, що на цій державі залишилося тавро злочинців. Це означає поштовх до нового розвитку», – наголосив Петро Колодій.

Нагадаємо, масові вбивства вірменського народу визнала 21 держава. Протягом 1915-1918 років в Османський імперії загинули півтора мільйона вірмен. 24 квітня 1915 року прийнято вважати днем геноциду вірменського населення. Саме тоді турецькі правителі наказали зібрати всю вірменську інтелігенцію в Стамбулі й депортувати. Багато кого цього ж дня вбили.

ІА "Вголос": НОВИНИ