[media=165286,165287,165288,165289] 

Про це пише ТСН.

Як відомо, працівники музею підтвердили автентичність картини.

Ввечері 11 вересня анонімний учасник онлайн-аукціону «Violity», зареєстрований під ніком «tudasuda156», виставив на продаж картину невідомого автора. Свій лот користувач назвав «Знахідка з горища», а стартову ціну на неї встановив на рівні 1 грн.

З огляду на це припускають, що користувач не знав про цінність картини. Він також опублікував світлини картини, на яких видно інвентарні номери Львівського історичного музею. І хоча користувачі онлайн-аукціону припустили, що твір крадений, ставки на нього зросли до 26 тисяч гривень.

«Робота дійсно оригінал. Вкрадена з музейної експозиції в 1960 році. Розв'язок ситуації також зрозумілий. Або продавець поверне роботу в Львівський історичний музей сам, до завершення торгів, проявивши свою громадянську позицію і, можливо, дістане ще якусь винагороду, або продавець буде мати проблеми кримінального характеру, і весь ланцюжок людей, які з рук в руки передавали роботу, і роботу все-одно повернуть у музей», - написав один із користувачів аукціону.

 Спочатку власник лоту обстоював своє право на продаж картини, оскільки це була випадкова знахідка, однак у середу, 14 вересня, він заявив, що віддасть картину належним людям.

«Шановні люди. Уже зрозуміло, що картина складає частину нашої історії. Будь ласка, не робіть [нові] ставки, картину здам належним людям», – написав він.

Водночас головний зберігач Львівського історичного музею, завідувач відділу фондів Світлана Хавалко підтвердила, що, судячи з опублікованих фото, це справді оригінальний портрет Розанди, вкрадений з музею у 1960 році.

Вона також припускає, що "tudasuda156" має також портрет Тиміша Хмельницького, який складав диптих разом з портретом Розанди.

«З тих фотографій, які є в інтернеті, ми можемо стверджувати, що це річ, яка вкрадена з музею. Окрім цього портрету, у 1960 році з музею був викрадений ще один – це був диптих, портрети Розанди та Тимоша. Наразі на аукціоні виставлена Розанда, але якщо уважно роздивитися фотографії з аукціону, то можна помітити шматок іншої рами, яка найімовірніше є другою вкраденою картиною – портретом Тимоша. Напевно, продавець дуже погано розуміється у мистецькій вартості творів, тому, мабуть, не зрозумів, що це є музейні твори. Автор обох цих картин, на жаль, невідомий», - розповіла Світлана Хавалко.

Адміністрація Львівського історичного музею уже звернулася до Міністерства культури, СБУ та Національної поліції з повідомленням про продаж на «Violity» музейної власності.

Як відомо, диптих Розанди та Тимоша був у колекції польського історика та мистецтвознавця Владислава Лозинського, який помер у 1913 році і заповів свою колекцію місту.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ