Про це в коментарі «Вголосу» розповів начальник відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного та тваринного світу Державної екологічної інспекції у Львівській області Богдан Катюбін.

За збір та реалізацію рідкісних первоцвітів порушники мають сплатити штраф від 1700 до 3655 грн.

«13 протоколів – це багато, оскільки в більшості випадків квітами торгують діти й бабусі, яким уже виповнилося 70 років. На неповнолітніх ми не маємо права складати протоколи, обмежуємося усним попередженням і бесідою. З літніми жінками аналогічна ситуація. Здебільшого вони не мають таких коштів, щоб сплатити штраф, через це ми обмежуємося профілактичною бесідою і конфіскацією первоцвітів», – пояснив чиновник.

Водночас він зазначив, що екологів, які діють у співпраці з працівниками Національної поліції та лісової охорони, цікавлять ті громадяни, які масштабно збирають та реалізують первоцвіти.

«Зазвичай ми виїжджаємо в місця можливої заготівлі первоцвітів – у ліси, де квіти збирають у великій кількості. Такі рейди дають позитивні результати», – запевнив Богдан Катюбін.

Операція «Первоцвіт» триватиме до початку червня.

Нагадаємо, громадян, які збиратимуть та реалізовуватимуть первоцвіти, притягуватимуть до адміністративної відповідальності. Так, відповідно до ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн до 1700 грн) з конфіскацією об’єктів продажу.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, які занесено до Червоної книги України або охороняють відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн до 3655 грн) з конфіскацією рослин.

ІА "Вголос": НОВИНИ