Про це розповів у Львові голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, інформує кореспондент «Вголосу».

«Через місяць відбудеться найочікуваніша кінопрем’єра цього року – фільму «Поводир». Стрічка висунена на премію «Оскар». Фільм виходить у безпрецедентній кількості залів в Україні, у 150-ти. З такою кількість залів не виходять навіть американські блокбастери», – розповів Іллєнко.

За його словами, Державне агентство України з питань кіно очікує, що фільм може поставити рубіж у сучасному кінематографі, коли українське кіно зможе на власному ринку зібрати потужну прокатну суму.

Події фільму відбуваються на початку 1930-х років в УРСР у часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції. Американський підприємець Майкл Шемрок разом зі своїм десятирічним сином Пітером приїздить до Харкова. Шемрок планує обміняти в СРСР трактор на зерно. Майкла з сином зустрічає спеціаліст по роботі з іноземцями, який робить підприємцю вигідну пропозицію. Після цього Майкл залишається в Радянській Україні та стає частиною радянської пропаганди. Випадково до рук Шемброка потрапляють секретні документи про заплановані в Україні репресії, через що він гине.

Син Майкла стає випадковим свідком убивства батька. Пітеру дивом вдається втекти від переслідувачів — завдяки сліпому бандуристу Івану Кочерзі. Хлопчик пристає до сліпця і стає його поводирем. Подорожуючи Україною разом з кобзарем, він дуже швидко дорослішає. Взимку 1934 року сліпця Івана Кочергу разом з іншими кобзарями страчують під Харковом. Пітер лишаться єдиним живим свідком тих трагічних подій.

ІА "Вголос": НОВИНИ