Про це йдеться в заяві, яку підписали представники громади, повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

У документі йдеться: «Ми, представники громадських організацій та об'єднань українців за кордоном, висловлюємо стурбованість фактом політичної розправи над відомим українським громадським діячем, активістом української громади в Еспанії, волонтером, головою Української патріотичної асоціації «Воля» Іваном Вовком.

Стало відомо, що 22 червня 2017 року директор Української суботньої християнської школи «Світанок» (м. Алкала де Енарес, Мадрид) звільнила його з посади вчителя цієї школи. Усі, хто знає Івана Вовка, обурені такими діями і вважають їх політично вмотивованими. Іван Вовк прийшов працювати вчителем історії в Українську суботню школу «Світанок» 10 років тому, має найдовший стаж роботи в цьому навчальному закладі.

Незадовго до звільнення, 19 червня 2017 року, Іван Вовк разом із іншими активістами вручили представникам Посольства України в Мадриді звернення українських трудових мігрантів проти ухвалення антиукраїнських законів про державну мову і про мови національних меншин. У зверненні трудові мігранти з України обурюються антиукраїнською та антидержавницькою позицією урядовців Міністерства освіти та науки України та окремих депутатів Верховної Ради України, які лобіюють проєкт закону про забезпечення функціювання української мови як державної та проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розвитку та використання мов національних меншин. Саме після цієї акції Іванові Вовку оголосили, що контракт із ним не буде продовжено. Зазначимо, що Іван Вовк неодноразово критикував владу в Україні, зокрема стосовно ставлення до закордонних українців. Він був організатором акцій протесту проти призначення посла, який співпрацював зі злочинним режимом Януковича. Іван Вовк невтомно протистоїть поширенню «руского міра»  в українській громаді за кордоном, причому гостро критикує дипломатичний корпус, в якому панують старі традиції й методи роботи. Іван Вовк показує приклад волонтерства на користь українського війська, допомоги фронту та ветеранам російсько-української війни та їхнім родинам і мобілізує до цього інших. Він збирає й передає в Україну гуманітарну допомогу для тих, хто цього потребує.

Такі дії стосовно одного з найактивніших українських діячів за кордоном, людини з націоналістичними поглядами і патріотичною позицією не повинні залишатися без належного реагування. Ми висловлюємо підтримку Іванові Вовку та закликаємо українську владу сприяти об'єднанню українців за кордоном, а не влаштовувати переслідування «неугодних».

Звернення підписали: Мирослава Голубович ‒ почесна координаторка Центрального осередку УПА "Воля" (м. Мадрид), Марія Гук ‒ голова НГО «Еспанія ‒ Україна за мир» (м. Валенсія), Віктор Концур ‒ голова Асоціації українців «Нове покоління» (м. Мурсія), Євгеній Вайдич ‒ координатор Еспанського осередку ВГО «Сокіл» (м. Мадрид), Андрій Ворожбит ‒ голова Об'єднання українських патріотів (м. Куенка), Ірина Згоник ‒ голова Культурно-релігійної асоціації українців (м. Малага), Геннадій Бєлов ‒ голова Асоціації українців «Відродження Нації» (м. Герніка-Лумо), Оксана Копчак ‒ координатор Еспанського осередку ВОУ «Яворина» (м. Мадрид).

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ