Вчені з Манчестерського університету запустили найпотужніший нейронний суперкомп'ютер. Пристрій працює завдяки 1 млн процесорів і коштує майже $20 млн.

Британські вчені давно не відкривали чогось цікавого, але на цей раз, культурним мемом можна скористатися у повній мірі: представники Манчестерського університету запустили найбільший у світі нейроморфний суперкомп'ютер, пише НВ.

Нейроморфним він називається тому, що кожне з його ядер відтворює роботу тисячі нейронів – вузлів штучної нейронної мережі, які і формують основу нейрокомп'ютера. А тепер уявіть, що кожен процесор може мати по кілька тисяч таких ядер. Так ось, у новий британський суперкомп'ютер помістили 1 млн процесорів.

Пристрій назвали SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture), що також означає тип вітрила для яхт. На сайті університету вказано, що над комп'ютером працювали 20 років і витратили на створення машини майже $20 млн.

Одне з головних призначень комп'ютера – моделювання людського мозку. І хоч цей орган не вдасться відтворити повноцінно (надто вже багато нейронних зв'язків), вчені сподіваються розробити хоча б 1% від розуму людини, що приблизно дорівнює роботі 1 млрд нейронів.

Дослідники наводять приклад, що комп'ютер з такою потужністю буде дорівнювати 10 мишачим мізкам, і це стане справжнім проривом для сфери розумного машинобудування.

"SpiNNaker повністю переглядає спосіб роботи комп'ютерів. По суті, ми створили машину, яка працює більше як мозок, а не як комп'ютер, і це надзвичайно захоплює", - говорить один з авторів проекту професор комп'ютерної інженерії Стів Фурбер.

SpiNNaker вже використовували для створення моделі ділянки кори головного мозку з 80 тис. нейронів, яка приймає і обробляє сенсорну інформацію. Модель була реалізована у роботі SpOmnibot, котрий міг обробляти візуальну інформацію у реальному часі і орієнтуватися в просторі.

"Вчені можуть використовувати SpiNNaker для вивчення того, як працює людський мозок. Розробники роботів зможуть створювати найпотужніші нейронні мережі для мобільних роботів, щоб вони могли пересуватися, говорити, працювати гнучко і менш енергозатратне", - пояснює Фурбер.

Суперкомп'ютер також може відтворити так звані базальні ганглії (ядра) - ділянки мозку, які уражаються при хворобі Паркінсона. Тому, пристрій може зробити революцію у фармацевтиці та допомогти медикам винайти необхідні ліки.

Серед найпотужніших "суперобчислювачів" можна виділити:

Sunway TaihuLight

Китайський суперкомп'ютер був запущений у 2016-му і досі є одним з найпотужніших і найдорожчих у світі. Машина використовує понад 40 тис. процесорів і коштує близько $270 млн.

Назва комп'ютера означає "божественна сила", та його використовують для складних обчислень у промисловості, інженерному проектуванні, медицині, а також для прогнозу погоди і аналізу big data.

Summit (Titan, Jaguar)

Суперкомп'ютер Titan запустили у 2012-му в національній лабораторії Оук-Рідж на базі його попередньої версії – Jaguar. Машина довгий час залишалася однією з найсильніших у світі, поки у 2018-му американський техногігант IBM не замінив її на Summit.

Розташований у Міністерстві енергетики США, комп'ютер використовують для наукових досліджень. Примітно, що для його охолодження використовується більше 15 тонн води.

Piz Daint

Найпотужніший суперкомп'ютер Європи розташований у Швейцарії.

Названий на честь альпійської гори Піц Дайнт, пристрій призначений для візуалізації зображень у високому дозволі в таких областях як фізика, метеорологія і геофізика.

Обчислювальні потужності Piz Daint використовуються для аналізу інформації у Великому адронному колайдері.

ІА "Вголос": НОВИНИ