Під час роботи на Марсі марсохід Perseverance працює на процесорі тридцятирічної давнини. Про це повідомляє New Scientist. 

Виявляється, марсохід базується на чіпі PowerPC 750. Цей процесор був створений в кінці 1990 року, має одне ядро, близько одного мільйона транзисторів та частоту 233 мегагерци. PowerPC 750 зв'язують з комп'ютером iMac G3, випущеним Apple у листопаді 1997 року.

Зазначається, що критика інженерів Perseverance необґрунтована. Спеціалісти заявили, що марсохід базується на спеціальній версії PowerPC 750, яка має захист від вимкнення. «Найімовірніше, цей процесор не швидший вашого смартфона, але тут йдеться не про швидкість», – розповів представник НАСА Метт Лемке (Matt Lemke).

Зокрема, встановлений у марсоході процесор може працювати в температурному діапазоні від мінус 25 до плюс 125 градусів за Цельсією. Автори підкреслюють, що при створенні марсоходу вартістю 2,7 мільярда доларів вибирали найнадійніші та перевірені компоненти часу. PowerPC 750 був також встановлений у марсоході Curiosity, який розпочав свою роботу на планеті в серпні 2012 року.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ