Про це розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Богдан Чечотка під час прес-конференції сьогодні, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Богдан Чечотка зазначив, що скорочення ліжкомісць, а відповідно працівників медичної галузі, пов’язане зі зміною системи фінансування охорони здоров’я.

«Якщо виходити з фінансового ресурсу, який зараз отримує Львівщина для фінансування медичної галузі, потрібно скоротити 6 тисяч людей. Звичайно, враз провести таке скорочення не можливо. Якщо нам вдасться провести скорочення близько тисячі ліжок і персоналу, який їх обслуговує, то це буде добре. Скільки людей скоротять у зв’язку з такою оптимізацію, вирішуватимуть уже на місцях», – сказав керівник департаменту.

Крім того, Богдан Чечотка запевнив, що на звільнення працівників медичних закладів області департамент не впливає, а звільнення відбуваються лише після детального аудиту роботи медустанови.  

«Департамент нікого не звільняє і не підпорядковує. Максимум, що ми маємо, – це вплив на деякі установи обласного підпорядкування. Скороченню працівників передує аудит: у заклад відправляють 10-15 фахівців, які працюють там від тижня до місяця і роблять певні висновки. Так було у Львівській обласній лікарні позалегеневого туберкульозу. Там було урологічне відділення, де за рік шестеро лікарів проводили тільки 38 операцій. Це неправильний підхід до роботи закладу, тож із 210 ліжок там залишили 70», – пояснив Богдан Чечотка.

Така сама ситуація, за його словами, у районах. Після моніторингу роботи закладів керівники лікарень приймають рішення про звільнення.

«Наприклад, у Жовківському районі скорочують 30 ліжок, але медиків, яких закріплено за обслуговуванням цих ліжок, перепрофільовують, отож загалом звільнять лише 2-3 особи. У Пустомитах процес скорочення ліжкомісць узагалі не відбувається, бо там його вже пройшли. У Самборі рішення про скорочення приймають дуже оперативно і вони викликають збурення серед людей», – сказав Богдан Чечотка.

Як писав «Вголос», фракція ВО «Свобода» у Львівській обласній раді закликає владу не допустити скорочення працівників у закладах охорони здоров’я на Львівщині. 

ІА "Вголос": НОВИНИ