Як пише речниця управління Світлана Хитрова, після втрати паспорта потрібно перш за все звернутись у міграційну службу за місцем реєстрації проживання або фактичного перебування і безпосередньо в міграційному підрозділі написати заяву про втрату.

«Необхідно мати при собі: 2 або 3 (у разі звернення не за місцем реєстрації) фотографії 3,5 на 4,5 см; платіжний документ про сплату державного мита (34 грн) або документ, що підтверджує про звільнення від сплати держмита (ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 №7-93 «Про державне мито»)», – ідеться в повідомленні.

Термін надання послуги – місяць. Якщо потрібна додаткова перевірка за матеріалами справи, термін видачі паспорта може бути продовжено ще на місяць, але не більше.

До видачі паспорта міграційний підрозділ має видати вам тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України.

«Якщо паспорт особа не отримає протягом року, його погашають, вважають недійсним та знищують. Якщо втрачений паспорт знаходять під час виготовлення нового, то процедуру виготовлення нового паспорта припиняють. Якщо втрачений паспорт знаходять після виготовлення нового, його обов’язково необхідно здати в міграційний підрозділ», – нагадують у службі.

Проживання без паспорта, або з недійсним паспортом, або проживання без реєстрації тягне за собою попередження або накладання штрафу (від 17 до 51 грн). Таке саме покарання передбачено й для тих, хто умисно зіпсував документ або недбало зберігав його, що й спричинило втрату документа.

ІА "Вголос": НОВИНИ