Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Мене це надзвичайно розчаровує, тому що дивно, що наші угорські партнери не можуть бути зацікавлені, щоб українські громадяни, зокрема угорського походження, також мали європейські перспективи», – сказала вона в ефірі телеканалу «112 Україна».

Міністр наголосила, що Україна не має наміру закривати школи з мовою викладання національних меншин, а лише хоче розширити викладання українською мовою в цих школах.

«Ми цим законом (і ми можемо це дововодити) не порушуємо наші міжнародні зобов'язання», – сказала вона.

Глава Міносвіти наголосила, що наразі відбувається порушення прав нацменшин, коли вони, отримуючи шкільну освіту в Україні, не знають державної мови, що не дає їм можливості вступати до вищих навчальних закладів, влаштовуватися на державну службу.

«Ми проводитимемо консультації з нашими партнерами, будемо їм доводити, як буде реалізовуватися закон, показувати навчальні плани, з якими ми хочемо йти в ці школи» – сказала Лілія Гриневич.

Вона повідомила, що 27 вересня має намір зустрітися з міністром освіти Румунії, а 19 жовтня – з міністром освіти Угорщини.

«Замість таких ультиматумів ми були б дуже вдячні за відкритість керівництва Угорщини почути нас, наші аргументи, ті плани, які ми хотіли б реалізувати для маленьких українців зі шкіл з мовами національних меншин» – додала Лілія Гриневич.

Нагадаємо, як писав «Вголос», уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через український закон про освіту. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, Але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами – державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ