Про це під час семінару у Львові заявила керівник департаменту фінансового контролю та моніторингу НАЗК Оксана Маркеєва, передає кореспондент «Вголосу».

«Ми укомплектовані, здебільшого, тими, хто займався аудитом, чи колишніми прокурорами. Джеймс Бондів у нас немає, у нас є бухгалтери», – пояснила Оксана Маркеєва, говорячи про перевірку е-декларацій.

Вона додала: «Ми маємо великий запит на перевірку всіх. Учора мене запитували, скільки ми вже перевірили декларацій і скількох людей посадили. 31 жовтня ми все ще відходили від чергувань. У посадовців також ще є 7 днів на виправлення декларацій, тому ми не поспішаємо. Ми все ще збираємося з силами, як нам організувати роботу з перевірок».

Разом з тим Маркеєва твердить: «Коли за тобою висять адміністративна і кримінальна статті, важко щось не задекларувати. Однак, якщо ми встановимо, що люди свідомо подали недостовірні відомості, чи не подали декларацію, ми або самі складаємо протокол, або передаємо матеріали до поліції, чи державного бюро розслідувань, НАБУ, слідчих прокурорів. У нас є шанс притягти особу до адміністративної чи кримінальної відповідальності».

Також вона розповіла, що прості люди уже звертаються у НАЗК і розповідають, що спосіб життя того чи іншого чиновника насправді не відповідає задекларованому. «Люди нам пишуть, наприклад, куди не заглядає камера журналіста, заглядають сусіди».

Нагадаємо, голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що реальна перевірка електронних декларацій розпочнеться не раніше кінця зими.

ІА "Вголос": НОВИНИ