Російські санкції щодо України не вплинуть на макроекономічну стабільність країни.

Таке сподівання висловила під час брифінгу перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова, повідомляє «Укрінформ».

«Дати глибоку оцінку ми поки не можемо. Стосовно контрсанкцій, то Україна ввела санкції набагато раніше, тому певні контрзаходи ми вже застосували. Що стосується того, як саме це вплине на макрофінансову стабільність, то варто сказати наступне: більшість санкцій застосовано проти фізичних осіб, тобто санкції стосуються блокування безготівкових коштів, активів, цінних паперів, всього, що перебувають на рахунках російських банків у Росії. Мені хочеться вірити, що, враховуючи те, що список складається з депутатів, держчиновників, вони в Росії свої гроші не зберігають. В будь-якому випадку це їхні власні заощадження, й яким чином це вплине на макрофінансову стабільність, хочеться вірити, що ніяк», — сказала Рожкова.

Якщо говорити про санкції серед юридичних осіб, то у переліку банків там є лише «Кредит Дніпро».

«І я хочу вірити, що він не має ніяких операцій з Росією», — зазначила перший заступник голови НБУ.

Як писав “Вголос”, прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову уряду про запровадження антиукраїнських санкцій. До санкційного списку Росії увійшли 322 громадянина України та 68 компаній.

Серед тих, хто потрапив під санкції Росії, — голова ВР Андрій Парубій, глава МВС Арсен Аваков, секретар РНБО Олександр Турчинов, син Президента України і нардеп Олексій Порошенко, зять Кучми та бізнесмен Віктор Пінчук, лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко й екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Санкції торкнулись і українських націоналістів. Зокрема, до списку Кремля потрапив лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок, його побратими Ірина Фаріон, Андрій Іллєнко й Юрій Левченко. У списку також є й дитяча письменниця Лариса Ніцой.

Крім них, у списку значаться інші чинні міністри, судді Конституційного суду України, народні депутати VIII скликання, великі українські підприємці, чиновники Адміністрації Президента України, керівники органів виконавчої влади та великих компаній, а також юридичні особи, які контролюють найбільші бізнесмени України.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков зазначив, що внесення Президента України Петра Порошенка в санкційні списки РФ було б "запрєдєльним" кроком.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ