У Німеччині нового федерального президента обиратуми із п'ятьох кандидатів, повідомляє DW.

Зазначається, що нового президента обиратимуть Федеральні збори у складі 1260 осіб. Половина з них – депутати Бундестагу, інша – виборники, яких відряджають до Берліна парламенти федеральних земель. У засіданні братимуть участь представники партій, не представлені в Бундестазі. Окрім того, виборниками від земель можуть бути не політики, а просто відомі люди – спортсмени, артисти, актори.

Цього разу серед виборників є тренер футбольної збірної Йоахім Лев і травесті-акторка Олівія Джонс (їх номінували «зелені»). Християнсько-демократичний союз делегував до Федеральних зборів коміка Гапе Керкелінґа й акторку Вероніку Феррес. Водночас Соціал-демократична партія Німеччини обрала для цієї місії акторку Іріс Бербен та співака Петера Маффая.

Очікують, що опівдні Федеральні збори відкриє голова Бундестагу Норберт Ламмерт. Перший тур голосування, припускають, триватиме близько двох годин. Після цього порахують голоси. Якщо один із кандидатів набере щонайменше 631 голос, вибори на цьому закінчаться, в іншому разі буде оголошено другий та третій тур голосування.

Цього разу розглядатимуть п'ятьох кандидатів: соціал-демократи висунули колишнього міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмайєра; ліва партія - кельнського науковця, який вивчає проблеми бідності, Кристофа Буттервеґе; баварська партія «Вільні виборці» запропонувала популярного юриста, актора й телеведучого Александера Гольда; правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» висунула віце-голову партії, 75-річного Альбрехта Ґлазера; партія піратів оголосила, що відряджає на вибори Енґельберта Зоннеборна, батька сатирика Мартіна Зоннеборна.

Також сьогодні почалися всенародні вибори президента Туркменістану, повідомляє 112 Україна з посиланням на Сіньхуа.

Згідно з повідомленням, з 07:00 до 19:00 за місцевим часом на всіх виборчих дільницях відбудеться голосування, в ході якого буде обрано президента країни.

Станом на 09:00 проголосувало 823 тис. 257 осіб, що становить 25,5% від усіх виборців.

На вищий державний пост претендують дев'ятеро осіб. Демократична партія висунула чинного президента Гурбангули Бердимухамедова, Партія промисловців і підприємців – голову правління Акціонерного комерційного банку «Рисгал» Бекмирата Аталієва, а Аграрна партія – голову Марийського велаятського комітету Аграрної партії Дурдигилича Оразова.

Крім того, шістьох кандидатів висунуто ініціативними групами громадян.

При цьому наголошується, що в країні відкрито 2587 виборчих дільниць, у тому числі 39 – за кордоном.

За даними ЦВК, кількість виборців становить 3 млн 228 тис. 866 осіб.

Згідно з Виборчим кодексом Туркменістану, обраним вважають кандидата, за якого на виборах проголосували більш ніж половина, які взяли участь у голосуванні.

За виборами стежать 3223 національних спостерігачів, а також 151 міжнародний спостерігач.

ІА "Вголос": НОВИНИ