В Українському музеї Нью-Йорку відкрилася виставка «Депортація в обличчях кримських татар: 75 років опісля» з фотографіями свідків трагічних подій 1944 року. Про це у неділю, 5 травня, повідомляє «Укрінформ».

«У мене народилася ідея, що найкращий спосіб розповісти про цю складну історію, депортацію, — це показати портрети людей, через візуальне мистецтво», — розповіла Севгіль Мусаєва, авторка ідеї та шеф-редакторка інтернет-видання «Українська правда».

За її словами, ідея створення виставки народилися з усвідомлення, як мало люди за кордоном знають про історію кримськотатарського народу.

«Сьогодні відвідувачі можуть побачити десять портретів людей, які ще в дитинстві пережили депортацію... Ці історії важливо пам’ятати. Це люди, котрі бачили, як саме це відбувалося, чули, як до них стукали у двері, пам’ятають, що було дорогою з Криму», — пояснила Мусаєва.

Портрети свідків депортації виконала кримськотатарська фотограф Зарема Ялибойлу, відвідавши півострів у березні 2019 року.

«Спеціально з цією метою вона приїхала до Криму, знімала два тижні. Візит збігся у часі з новою хвилею арештів кримських татар... Всі вони, і старі, і малі, дуже сильно це переживають. Навіть по цих портретах, по їхніх очах, ви можете побачити стурбованість, сум, біль», — розповіла авторка ідеї виставки.

За її словами, експозиція триватиме до вересня, після чого планують показ у Канаді, а згодом у Києві. Мусаєва розповіла, що втілення ідеї стало можливим завдяки кооперації команди у Києві, Нью-Йорку та Кембриджі, а також за сприяння Кримського дому, Аліма Алієва й Українського музею у Нью-Йорку.

Наостанок журналістка додала, що події останніх п’яти років зблизили кримських татар і українців, сприяли подоланню минулих упереджень народів один до одного.

«Зараз кримські татари також змушені виїжджати з Криму. Через утиски, політичні репресії проти молоді та членів Меджлісу... Це сумно. Напередодні 75-ї річниці знову замислюємося над тим, що трагічна історія кримських татар повторюється, на жаль», — підсумувала вона.

На відкритті були присутні ведуча, головний редактор і керівник Української служби «Голосу Америки» Мирослава Ґонґадзе, представниця Меджлісу кримськотатарського народу в Нью-Йорку Айла Баккалі, представники організації «Українські американські ветерани», професор українських студій Гарвардського університету Любомир Гайда, колишній міністр освіти та науки України Сергій Квіт.

Як повідомляв «Вголос», в окупованому Криму ФСБ РФ провела обшуки у кримськотатарських активістів.

ІА "Вголос": НОВИНИ