Українці з Нью-Йорку та сусідніх штатів 17 листопада заповнили величезний головний храм міста — собор св. Патрика, щоб вшанувати пам’ять жертв Голодомору-Геноциду 1932-1933 рр. в Україні з нагоди 85-ліття цієї страшної трагедії. Спомин про мільйони заморених голодом українців у цьому одному з найбільших храмів Америки відбувається щороку. Про це у середу, 21 листопада, повідомляє тижневик для української діаспори «Міст».

Разом із хором «Думка» і його керівником Василем Гречинським прибули предстоятелі українських Церков, численні священики і семінаристи. Поминальну службу відправили: митрополит Української православної церкви США та діаспори Антоній, апостольський адміністратор Філадельфійської архієпархії Української католицької церкви (УКЦ) єпископ Андрій Рабій, єпископ Стемфордської єпархії УКЦ Павло Хомницький.

Першим промовляв митрополит Антоній. Він та інші промовці наголошували, що йдеться саме про геноцид, здійснений більшовиками Росії проти українців, у яких ті вбачали загрозу московському тоталітарному режимові. Тепер Москва не лише не позбулася тієї ворожнечі, а й веде відверто криваву війну проти України.

Після Служби Божої Українські американські ветерани внесли прапори. У супроводі почесних ескортів урочисту ходу очолила Надія Северин, свідок Голодомору. Далі йшли з колосками учні української школи об’єднання українців Америки «Самопоміч» і представники Спілки української молоді, а за ними з великим чорним транспарантом про Голодомор, колосками та запаленими свічками — учні академії св. Юра в Нью-Йорку.

У храмі були присутні провідники й активісти українських організацій, дипломати, журналісти. Промовляли: Андрій Футей, президент Українського конґресового комітету Америки (він був ведучим жалобної церемонії), Володимир Єльченко, Постійний представник України в Організацій Об’єднаних Націй, єпископ Павло Хомницький, Олексій Голубов, генеральний консул України в Нью-Йорку, котрий прочитав послання від Посла України в США Валерія Чалого. Андрій Футей також читав послання від сенатора Чарльза Шумера, в якому було підкреслено, що Конґрес США одноголосно визнав геноцидом Голодомор в Україні.

У виступах теж прозвучало визнання провідникам США, котрі підтримують Україну в її протистоянні російському агресорові. Церемонію завершив хор «Думка».

Прикметно, що тієї суботи, крім українців, у соборі було багато інших відвідувачів, котрі мали нагоду почути правду про злочини, скоєні проти України.

ІА "Вголос": НОВИНИ