[media=157159,157160,157161,157162,157163] 

Про це інформує Reuters.

Як відомо, Конституція країни забороняє переобрання президента на другий термін – ця норма була ухвалена у 1992 році після того, як в країні впала жорстка диктатура.

Демонстранти побили вікна парламенту, підпалили шини і частину паркану, що оточує будівлю Конгресу, поліція у відповідь застосувала сльозогінний газ і гумові кулі. Кілька політиків і журналістів отримали поранення. Міністр внутрішніх справ Тадея Рохас сказав, що багато поліцейських також були поранені. Кількість постраждалих серед мітингувальників поки не відома. Кілька людей були всередині Конгресу, коли будівлею почало поширюватися полум'я.

Сенат проголосував за скандальні зміни до Конституції під час спеціальної сесії у закритому офісі у Конгресі, а не у залі засідань. 25 законодавців підтримали зміни, і цього виявилося достатньо, щоб верхня палата парламенту ухвалила закон. Тепер його має підтримати нижня палата.

Противники конституційних змін стверджують, що вони призведуть до послаблення демократичних інститутів Парагваю, а також наполягають, що голосування було незаконним.

У низці країн Латинської Америки, в тому числі Парагваї, Перу і Чилі, законодавство забороняє президенту балотуватися на другий термін, оскільки у цих країнах залишаються сильні спогади про військові диктатури. Інші країни, як Колумбія і Венесуела, змінили свої конституції, щоб дати президентам шанс на переобрання.

Наразі президентом Парагваю є Орасіо Картес, магнат, який заробив собі статки на безалкогольних напоях та тютюні. Він був обраний у 2013 році терміном на п'ять років. Новий закон дозволить балотуватися на другий термін не лише йому, але і колишньому президенту Фернандо Луго, у якого багато прихильників серед лівих. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ