[media=88576,88577,88578,88579] 

Як повідомляє «ВВС-Україна», дипломат відвідував робочий сніданок у центрі театрального мистецтва в центрі південнокорейської столиці, коли зловмисник напав на нього.

Після інциденту Ліпперта відразу забрали до лікарні, загрози його життю немає, заявив американський держдепартамент.

Сили безпеки затримали нападника на місці злочину. Ним виявився 55-річний чоловік. За повідомленнями, перед тим, як поранити посла, нападник вигукнув: «Південна й Північна Корея мають об'єднатися!». Він також висловив невдоволення у зв'язку зі щорічними спільними військовими навчаннями, які саме зараз проводять Сеул і Вашингтон.

Президент Південної Кореї Пак Кин Хє назвала напад на посла «атакою на альянс Південної Кореї й США». Держдепартамент Сполучених Штатів гостро засудив інцидент.

Американський президент Барак Обама побажав послу Ліпперту якнайшвидшого одужання.

Пхеньян раніше назвав військові маневри, у яких беруть участь понад 200 тисяч військових, «підготовкою до вторгнення» і пообіцяв жорстку відповідь.

Водночас, як зазначає кореспондент ВВС у Сеулі Стівен Еванс, немає жодних свідчень, що чоловік, який напав на посла США, був агентом КНДР.

За словами кореспондента, незначна частина громадян Південної Кореї вважає, що американська військова присутність заважає об'єднанню двох Корей.

Нападник уже не вперше здійснює атаки на іноземних дипломатичних працівників. 2010 року він кинув у посла Японії в Південній Кореї шматок бетону.

Марк Ліпперт раніше був радником міністра оборони США, а посаду американського посла в Сеулі обійняв 2014 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ