Сексуальне насильство в Північній Кореї процвітає, а домагання до жінок — звична річ. Про це йдеться в доповіді, опублікованій учора, 1 листопада, правозахисною організацією Human Rights Watch (HRW), пише польська інформаційна агенція Onet.

Цей документ, представлений у Сеулі, столиці Південної Кореї, перший настільки детальний звіт про сексуальні зловживання та насильство в Північній Кореї, адже отримати якусь інформацію про цю закриту країну вкрай важко.

HRW ґрунтує свої висновки на розповідях 2015 року 62-х утікачів із КНДР, котрі покинули свою країну після 2011 року (коли прийшов до влади Кім Чен Ун. — Ред.). Серед опитаних HRW — восьмеро колишніх північнокорейських чиновників.

Звіт представляє сумну картину повсякденного зґвалтування й інших сексуальних зловживань, які вчиняють, здебільшого, чоловіки на високих посадах, у тому числі працівники служб безпеки, поліцейські, прокурори, військовослужбовці, навіть контролери у потягах». За такими злочинами, за даними ООН, 2015 року засудили лише п'ятьох осіб.

«Сексуальне насильство в Північній Кореї більше не є таємницею», — заявив Кеннет Рот, генеральний директор HRW.

У доповіді підкреслюється, що в Північній Кореї не було розроблено жодних засобів для переслідування такої поведінки. Там запевняють, що потерпілі начебто можуть повідомляти про такі зловживання або отримати будь-яку медичну або психологічну допомогу. А сексуальне насильство, своєю чергою, буцімто стається не так часто.

«Неконтрольоване зловживання владою є одним із багатьох факторів, що призвели до формування такої точки зору», — йдеться в повідомленні.

«Це стається настільки часто, що ніхто вже не приймає такі випадки всерйоз. Ми навіть не усвідомлюємо, що страждаємо, — зазначила одна з жертв, яку цитують у доповіді. — Але ми ж людьми, тому іноді плачемо ночами, і навіть не знаємо чому».

Ще одна потерпіла розповіла, що її зґвалтував поліціянт після того, як протримав три дні у в'язниці без світла та без їжі. Зараз вона живе в Південній Кореї і «знає, що це було насильство і зґвалтування». «Але тоді я думала, що якщо запропоную своє тіло, то він мене випустить. І навіть вважала, що мені пощастило», — пояснила вона.

У своїй доповіді HRW закликала Північну Корею «визнати проблему сексуального насильства» та забезпечити, щоб «її розглядали як злочин».

У відповідь на ці звинувачення, представник КНДР в Організації Об'єднаних Націй заявив, що рішуче відкидає ці «надумані та вигадані звинувачення».

ІА "Вголос": НОВИНИ