Про це повідомив депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета під час сесії Львівської обласної ради, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Святослав Шеремета розповів, що вандали спаплюжили або знищили місця пам’яті, присвячені УПА, у Грушовичах, на горі Монастир Любачівського повіту та в кількох інших місцях.

«Це системна акція, в якій чітко видно «русский» слід. Навіть на російських каналах показують відео, як представники «русского мира» та польського суспільства здійснюють ці акти вандалізму. Найбільш показово це відбувається у Грушовичах, що недалеко від українського кордону, де є місце пам’яті, присвячене усім військовим формуванням Української повстанської армії, які діяли на Закерзонні. Там поховано вояків УПА, і протягом останнього часу наш пам’ятник обписують з пульверизаторів, а кілька тижнів тому по-варварськи зняли таблиці», – сказав депутат.

Він додав, що працівники КП «Доля» вже кілька разів відновлювали пам’ятник після дій вандалів, але минулого тижня їм це заборонив робити війт місцевої гміни.

«Спочатку приїхала поліція, яка поцікавилася, що там роблять наші працівники. Згодом приїхав війт гміни, який заборонив проводити будь-які роботи, навіть полоти траву. Тож ми бачимо, з одного боку, максимальну підтримку для нас від польської держави, але, на жаль, Кремль маніпулює частиною польського суспільства, і допускають речі, які є немислимими для християн, для європейців і для братніх народів»,  сказав Святослав Шеремета.

За його словами, сьогодні він надіслав офіційні листи щодо цього в Раду охорони пам’яті боротьби і мучеництва, до керівництва Підкарпатського воєводства та місцевої влади Грушовичів.

ІА "Вголос": НОВИНИ