Конституційний суд Польщі визнав неконституційними положення оновленого Закону про Інститут національної пам’яті із визначеннями «українські націоналісти» та «Східна Малопольща».

Ці положення у лютому 2018 року опротестував президент Анджей Дуда, пише Польське радіо. 

Протилежну думку мають Сейм та генеральний прокурор.

Судді підтримали позицію президента Польщі, який ствердив, що визначення «українські націоналісти» та «Східна Малопольща» є неточними, що перешкоджає точному визнанню забороненого діяння і, таким чином, це порушує конституційний принцип точності права.

Нагадаємо, президент Анджей Дуда оскаржив положення у частині щодо «злочинів українських націоналістів». Зміни дозволяють відкривати кримінальні провадження проти осіб, котрі «заперечують злочини українських націоналістів у 1925-1950 роках, а також злочини українських формувань, котрі колаборували з ІІІ Рейхом під час Другої світової війни». Зі статтею 55 Закону про ІНП за заперечення таких злочинів загрожує штраф або позбавлення волі до трьох років.

Новий Закон про ІНП набув чинності 1 березня 2018 року. У червні президент Польщі підписав чергову зміну до Закону про ІНП, що скасовує, зокрема, положення накладання штрафу або позбавлення волі за приписування польському народу та державі відповідальності за злочини ІІІ Рейху.

Як відомо, проти змін до Закону про ІНП виступали, зокрема, Ізраїль, США та Україна.

МЗС України, реагуючи на цей закон, заявило, що «глибоко стурбоване» фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону і попросило не зображати українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху».

Натомість незгідний із цим законом Ізраїль спершу відправив посла до прем'єра Польщі із вимогою змінити закон про «історичну правду». Пізніше з'явилася інформація про відкликання ізраїльського дипломата з РП.

Також стало відомо, що ізраїльські парламентарі пропонують законопроект, за яким польський закон про Інститут національної пам’яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту. За останнє Ізраїль уже карає позбавленням волі на 5 років.

Відреагували на цей закон і у США, закликавши президента Польщі Анджея Дуду скасувати поправки до закону про Інститут національної пам'яті.

Згодом, Анджей Дуда підписав поправки до закону про Інститут національної пам’яті Польщі. У вилучених статтях йдеться лише про «публічне приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху». Згадка про «злочини українських націоналістів» лишається, як і відповідальність за це.

ІА "Вголос": НОВИНИ