[media=119363,119368,119370] 

Інформацію та ролик розмістив на цьому порталі Давід Гудзєц (Dawid Hudziec), який, як відомо, є персоною нон ґрата в Україні, інформує polradio.pl.

До акту наруги причетна група людей, пов’язана із право-радикальною націоналістичною організацією «Табір великої Польщі», до якої належить і Гудзєц. Це угруповання відоме своєю проросійською позицією.

Одну з таблиць пам’ятника в селі Молодич присвячено цивільному населенню, натомість іншу, яку зруйнували вандали, – «солдатам УПА, полеглим у 1945-1947 роках». Цю ж частину монумента впродовж останніх років кілька разів замальовували фарбою.

Як пише Давід Гудзєц, члени організації раніше вже зруйнували пам’ятники УПА в селах Вербиця, Грушовичі, Радруж та на взгір’ї Монастир біля села Верхрата.

Голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима називає серію нищень українських пам’ятників у Польщі «добре спланованою провокацією». Він вказує, що відео потрапляє «у відповідні руки і з’являється на невипадкових веб-ресурсах». Оприлюднення цього відео, звертають увагу в ОУП, — це теж складова спецоперації.

Нагадаємо, упродовж останніх кількох років у Південно-Східній Польщі почастішали випадки актів вандалізму на українських місцях пам’яті. Відеоролики, світлини та інформацію з відповідним матеріалом одразу публікують проросійські й сепаратистські Інтернет-портали.

ІА "Вголос": НОВИНИ