Про це пише Gazeta Wyborcza, додаючи, що традиційно заходи, присвячені тим подіям, фінансово підтримує польське Міністерство внутрішніх справ і управління, але цього року відомство відмовилося виділяти кошти.

Тож був сформований комітет організації вшанування, до якого увійшли історик і громадський діяч Данута Куронь, сценаристка і кінорежисер Кристина Захватович-Вайда, омбудсмен Адам Боднара, отець Томаш Достатній, колишній депутат і філолог українського походження Володимир Мокрий, польський актор Анджей Северин і письменник Анджей Стасюк.

Вони оголосили збір коштів на вшанування жертв операції «Вісла» - вдалося зібрати 97 тисяч злотих. На ці кошти у Перемишлі відбудуться панельні дискусії, перегляд фільмів, концерти на честь жертв депортації.

Участь в урочистостях обіцяв взяти віце-спікер Сейму Богдан Борушевич. Вшанування жертв операції «Вісла» почнеться сьогодні увечері. В «Народному домі» Перемишля підпишуть щорічне звернення від імені представників антикомуністичної опозиції, духовенства і академічних кіл.

У суботу відбудеться зустріч з письменником Анджеєм Стасюком, а в неділю – «III конгрес українців у Польщі». На цей день також заплановані різні театралізовані дійства. Організатори закликають кожного, хто прийде на урочисті події, принести одну річ, яку б взяв з собою, якби довелося покинути свій дім. Ті, хто в минулому дійсно опинилися в такій ситуації, розкажуть про свій досвід. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ