У Польщі вовки охороняються згідно з розпорядженням міністра навколишнього середовища, природних ресурсів та лісового господарства від 2 квітня 1998 року. З тих пір їхня популяція постійно зростає і зараз становить до трьох тисяч осіб. Про це пишуть польські медіа.

Зростання популяції вовків стає помітним явищем. Звірі частіше підходять до людських поселень і до тих людей, які працюють у лісі. Щоправда, речник Генерального управління охорони навколишнього середовища Пьотр Отрембський вважає, що вовки ще досить полохливі і бояться підходити близько до людей, що є вигідним для обох сторін.

Вовки повертаються у ці райони Польщі, де їх раніше ліквідували. Збільшення популяції хижаків призвело навіть до кількох конфліктів із людьми. Такі конфлікти нещодавно зафіксували у гміні Бжозув. Хоча правоохоронні органи інформують населення, зокрема, фермерів, щоб мінімізувати конфлікти тварин і людей.

На жаль, під час одного з таких конфліктів поблизу Жешува довелося застосувати радикальні дії. Тут працювали лісоруби і вовки, незважаючи на гучну роботу пил і машин, підійшли до людей надто близько, спостерігаючи за ними.

За повідомленням видання «Rzeczpospolita», спеціалісти вважають, що причинами такого зближення вовків із людьми могла бути короста у тварин, а також певні психічні зміни у поведінці тварин. Було видано усну згоду на ліквідацію до трьох вовків відповідно до ст. 56 Закону про охорону природи.

В одного з відстрелених вовків дійсно була короста. Зухвалу поведінку вовків вже після відстрілу пояснювали також тим, що вовки були молоді, приблизно віком десять місяців. Тому від ліквідації третьої особини відмовилися, вирішивши поспостерігати за твариною. Натуралісти сподіваються, що конфліктних ситуацій вовків із людьми більше не виникатиме.

Вголос писав про Великдень у поляків

4 квітня поляки відсвяткували Воскресіння, на цей раз видатки на свято були скромніші.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ