[media=121941,121943,121945,121947] 

Про це повідомляє «Польське радіо».

У Варшаві під будівлю Сейму прийшли кілька тисяч осіб. Знаком протестної акції під назвою «Скажи «ні» тортурам над жінками» стала вішалка, що символізує незаконні аборти. Саме дротові вішалки жінки використовували колись для того, щоб самостійно позбутися небажаної вагітності. Після демонстрації учасники повісили принесені вішалки на дереві перед Сеймом.

«Тисячі людей, які прийшли на демонстрацію, виступають проти варварства в державі, проти створення пекла для жінок», – сказала представниця партії «Разом» Марцеліна Завиша.

Під час демонстрації виступила теж професор Варшавського університету Моніка Платек, яка підкреслила, що аборти в Польщі повинні бути законні, безпечні і траплятися рідко.

«Той, хто наважується на народження дитини, і повинен приймати рішення про її життя. Пропонований законопроект не тільки повністю забороняє аборти, а й відбирає в жінок право вибирати, з ким заводити дітей, і чи народжувати взагалі», – сказала професор.

Протестувальники прийшли на акцію з плакатами, на яких були написи: «Ми не будемо народжувати», «Повна заборона абортів – це насильство над жінкою», «Make love not PiS» («PiS» – скорочення назви владної партії «Право і справедливість» – ред.) тощо. Під час демонстрації у Варшаві учасники скандували: «Гідність, здоров'я, безпека», «Солідарність – наша зброя», «Ми не віддамо Польщу фанатикам».

Протести також пройшли в 17 інших містах Польщі, в тому числі в Торуні, Вроцлаві, Кракові, Любліні, Познані, а також під будівлями польських посольств в Осло й Лондоні.

Нагадаємо, що, відповідно до закону, ухваленому в 1993 році, в Польщі заборонено аборти за винятком трьох ситуацій: загрози здоров'ю матері, підозри про виникнення вагітності внаслідок зґвалтування, а також у разі тяжких захворювань плода. Громадянська ініціатива повної заборони переривання вагітності передбачає виключення цих випадків.

ІА "Вголос": НОВИНИ