Участь у заході взяли посол України в Польщі Андрій Дещиця, представники місцевої влади, депутати польського парламенту, передає «Укрінформ».

«Це вже десяте почесне консульство України в Польщі. Добре, що номер десять випав на Лодзь», - заявив з цього приводу посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він зазначив, це місто віддавна потребувало українського представництва, оскільки регіон має тісні зв’язки з Україною, в Лодзькому воєводстві проживає і працює багато українців. Дещиця висловив упевненість, що з появою нового почесного консульства відносини українських регіонів з Лодзьким воєводством пожвавішають. 

Дещиця представив почесного консула України в Лодзі – Богдана Генрика Висоцького, предки якого походять з України.

Почесне консульство відкрито за сприяння депутата Сейму Стефана Несьоловського.

«Я маю легку руку до почесних консульств, бо працював над тим, щоб відкрити таке ж представництво у Тарнуві. Україна зараз переживає складні часи. Разом з Україною ми переживали втрату незалежності, разом її відновлювали, і нас об’єднує спільний ворог», - констатував Несьоловський.

До слова, Україна має у Польщі чотири генконсульства – у Гданську, Кракові, Любліні та консульський пункт – у Варшаві. Крім відкритого почесного консульства у Лодзі, Україна також має представництва у Ряшеві, Перемишлі, Холмі, Вроцлаві, Зеленій Гурі, Познані, Щеціні, Бидгощі і Тарнуві.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ