Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа своєму українському колезі Олександру Кубракову щодо умов припинення страйку польських перевізників на кордоні двох країн.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

У польському міністерстві вважають, що однією із причин блокади кордону є запровадження українською стороною системи електронної черги. Це нібито призвело до значного збільшення часу очікування транспортних засобів, які повертаються до ЄС після доставки вантажу до України.

«Це, у свою чергу, унеможливлює виконання подальших замовлень і знижує конкурентоспроможність компаній. Більше того, на думку протестувальників, нова система допускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі», – стверджують у Мінінфраструктурі.

Польська сторона хоче, щоб Україна скасувала обов'язкову реєстрацію вантажівок в електронній черзі принаймні на двох пунктах пропуску – Зосін-Устилуг та Нижанковичі-Малховіце.

Крім того, Варшава звернулася до європейського комісара з транспорту Адіни Велян із вимогою відновити отримання дозволів на міжнародні перевезення для українських транспортних фірм. Адамчик стверджує, що польська сторона зафіксувала неодноразове порушення правил українськими перевізниками.

Зазначається також, що 4 грудня відбудеться засідання Транспортної ради ЄС, де Польща планує обговорити ситуацію на кордоні.

Нагадаємо, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ