«Лікується у нашому відділенні із переломом 6-7 грудних хребців», -  цитує ТСН завідувача дитячого ортопедо-травматологічного відділення Полтавської дитячої міської клінічної лікарні Григорія Боскіна.

Майданчик, на якому травмувалася Леся, розташований у дворі багатоповерхівки. Гірка, на якій каталася дитина, найновіша, і, як тепер усвідомила мати, найнебезпечніша на майданчику. Після спуску з неї важливо одразу стати на ноги, але донька не встигла і отримала важку травму. Жінка припускає, що той, хто встановлював конструкцію, не дотримався норм безпеки.

«Або ж вона має бути нижчою, ця гірка, або ця гірка не під правильним кутом встановлена», - переконана мама Олена Запорожан.

«Ті об'єкти, які не перебувають у нас на балансі – ми за них відповідальності не несемо. Гірка не перебуває – це свого роду гуманітарій», - пояснив заступник керівника полтавського ЖЕКу № 2 Михайло Лукін.

Гуманітаріями комунальники називають подарунки кандидатів під час передвиборних кампаній – тоді дитячі гірки в місті з'являлися, наче гриби після дощу. Спроби зв'язатися з меценатом та розпитати його самого виявилися марними, як і намагання отримати коментар міської ради – там послалися на відсутність у місті профільного спеціаліста.

Відділ технагляду місцевого благоустрою теж від гірки відхрещується – там кажуть, що дозволу на встановлення конструкції не давали. Хоча саме місцевий благоустрій винен в неналежному контролі за встановленням майданчиків – вважає незалежний фахівець.

«Має бути антиударне покриття: або піщане, або рихла спеціальна крошка, або антиударні гумові плити. Є це? Нема. У мера є орган з благоустрою, інспекція там є, контролюють. Хто поніс відповідальність за неналежний контроль? Ніхто. А зарплату всі отримали», - каже експерт з державного управління та містобудування у Національній академії при президентові України Віктор Глеба.

Тепер шукати винуватця матір планує через суд. Але перейматиметься цим уже після того, як Леся стане на ноги. Їй це лікарі дозволять не раніше, ніж за місяць. Гірка, на якій травмувалася дитина, стоїть і далі, на ній досі бавляться малюки. Жодного застереження щодо небезпеки біля неї немає.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ