У постанові Верховної Ради, якою у першому читанні затвердили проект бюджету на 2020 рік, запропонували збільшити допомогу при народженні дитини.

Про це пише Gazeta.ua.

Відомо, що на кожного новонародженого держава виплачує 41,3 тис. гривень. Із них 10,3 тис. грн батьки отримують одразу. У наступні три роки платять по 840 грн щомісяця. До 2014-го допомога при народженні дитини була диференційованою. Залежала від кількості дітей. Крім того, гроші виплачували протягом 6 років. Так, на першу дитину нараховували 30 прожиткових мінімумів, другу — 60, кожну наступну — 120. Батьки отримували від 25,5 до 124 тис. гривень.

Сьогодні у Раді пропонують збільшити виплати при народженні першої дитини до 100 тисяч гривень, за другу - 200 тисяч і кожну наступну - 400 тисяч гривень. Спочатку батькам виплачуватимуть 25% суми - 25, 50 і 100 тис. грн відповідно. Решту грошей надсилатимуть протягом 3 років.

Зазначається, що часто батьки витрачають дитячі кошти на свої потреби. Тому, відповідно до нововведень, батькам доведеться підтверджувати, на що вони збираються витратити гроші. Для цього необхідно вводити систему покарань за нецільове використання державних виплат.

Крім того, допомога має бути адресною. Необхідно розділити родини з високими, середніми та низькими заробітками. Вважається, що на одну дитину має припадати сума, не менша від прожиткового мінімуму. Зазначається, що на дитину держава має нараховувати мінімум 1600 гривень, яких не вистачає. Ці гроші треба виплачувати до повноліття дитини.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики України значно розширило наповнення бебі-боксів для новонароджених. Відтак перелік подарунків для немовлят буде ще більшим.

ІА "Вголос": НОВИНИ