Проблема з аварійним станом пункту захоронення радіоактивних відходів ДСП «Київський державний міжвідомчий спецкомбінат» з'явилася ще в 90-х роках.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила експерт, медіа-директор асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна.

"Я почала працювати в 1996 році в ДІЯРУ, в управлінні безпеки поводження з радіоактивними відходами та джерелами іонізуючого випромінювання. Тоді вже з'явилися перші нехороші сигнали, моніторинг на київському спецкомбінаті виявив підтікання тритію. Це все потрібно було ізолювати, вживалися заходи, але ідеальний варіант – це все вивантажити й захоронити вже в зоні відчуження. Ці сховища побудовані в 60-х роках за тими ще нормами і правилами. Це просто бетоновані воронки, куди скидали відходи та джерела випромінювання", – розповіла Кошарна.

Вона підкреслила, що проблему й досі не вирішено.

"ДІЯРУ давав розпорядження, щоб вживалися заходи. Проблемами є: витік тритію в підземні води, а поруч село, колодязі. Незважаючи на те, скільки років минуло, старі сховища - це не таке просте питання. Це все потрібно зберігати за сучасними нормами, які стали більш жорсткими", - зазначила Кошарна.

Експерт нагадала, що 2015 року в зоні відчуження запрацювало Централізоване сховище для відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, побудоване за кошти Великої Британії і ЄС.

Як повідомлялося, будівництво Централізованого сховища відпрацьованих джерел випромінювання розпочалося в жовтні 2011 року. На той момент очікувалося, що об'єкт буде введено в експлуатацію наприкінці 2012 – на початку 2013 років.

Днями підприємства Державного агентства з управління зоною відчуження отримали контейнери для транспортування і зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ