Про це йшлось під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту, - передає власкор «Вголосу».

«Прошу вас позбавити статусу «Почесний громадянин міста Луцька» голову райвиконкому Старої Ушиці (1926-1927), полковника ГРУ Генерального штабу Червоної армії партизана Антона Петровича Бринського. Адже, за інформацією з різних історіографічних джерел, загін Червоних партизанів на чолі з Бринським проводив провокаційні та каральні операції стосовно українського населення. За спогадами очевидців, 13 жовтня 1943 року його загін спалив село Стара Рафалівка, що на Рівненщині. В результаті цього загинуло 60 людей, серед них – і діти», – йдеться у петиції, яка була оприлюднена під час засідання комісії.

Автори звернення переконані, що у списку почесних громадян Луцька не може бути особа, яка вбивала українців в період Другої світової війни і служила окупаційному радянському режиму.

Таку позицію підтримав голова комісії свободівець Микола Федік, який запропонував на наступну сесію розробити проект рішення щодо позбавлення Антона Бринського звання «Почесний житель Луцька».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ