У РФ заявили, що перемовин лідерів України, Росії, Німеччини та Франції у «нормандському форматі» з нуля не буде, оскільки для їх відновлення потрібно попередні домовленості оформити документально.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв'ю «РБК».

На запитання, за яких умов можлива зустріч президента РФ Володимира Путіна і Президента України Володимира Зеленського, він відповів:

«Ми поки навіть не знаємо, яка політика буде у нового керівництва України в напрямку Мінських домовленостей і загалом на російському напрямку. Звідти лунають досить розмиті сигнали. Наприклад, що треба проводити референдум про те, чи відновлювати переговори з Росією».

«Я навіть не зрозумів, про які переговори йдеться, бо якщо брати Донбас, то переговори були в рамках контактної групи і »нормандського формату«. Це не переговори з Росією», – заявив Лавров.

«Переговори в »нормандському форматі« президент Зеленський підтвердив. Нібито це вже зазначено, але незрозуміло, з яких позицій і на чому буде базуватися продовження роботи »нормандської четвірки«. Якщо з чистого аркуша, то це не вийде», – сказав голова МЗС РФ.

Лавров пояснив, що за останні 4 роки в «нормандському форматі» чотири лідери досягли «конкретних домовленостей про розведення сил і засобів у трьох конкретних пілотних районах на лінії зіткнення і про оформлення процедури вступу в силу закону про особливий статус Донбасу у зв'язку з проведенням на цих територіях виборів».

«І те, й інше було предметом конкретних домовленостей лідерів. Вони доручили оформити ці домовленості на папері. Досі це не зроблено», – заявив Лавров.

«Тому, перед тим як вкотре збиратися в »нормандському форматі«, треба як мінімум із повагою поставитися до цього форуму і оформити в юридичному сенсі те, про що домовлялися раніше», – сказав він.

Нагадаємо, що кум Путіна Медведчук засудив Зеленського через переговори з Росією.

Додамо, у Путіна відреагували на призначення Кучми та рішення Зеленського щодо Донбасу.

ІА "Вголос": НОВИНИ