Про це повідомляє ТАСС.ру.

У разі прийняття ініціативи, 100-грамова пачка чіпсів може подорожчати як мінімум на 12 рублів, а стандартна дволітрова пляшка газованої води – на 30 рублів.

«Зборами будуть обкладатися картопляні чіпси і газована вода з високим вмістом солі, цукру, ароматизаторів і насичених жирів. Пропонована ставка на чіпси – 12 рублів за 100 грам у 2016 році, 13 рублів у 2017 році. На газовану воду – 15 рублів за літр в 2016 році і 16 рублів у 2017 році», – йдеться в пояснювальній записці.

У тексті вказані окремі характеристики газованих напоїв і чіпсів, перевищення яких призведе до стягування акцизу. Виходячи з них, законопроект, у разі ухвалення, торкнеться перш за все зарубіжних виробників газованої води («Кока-Кола», «Пепсі»), але не російських – через кілька зниженого вмісту цукру в вітчизняних напоях (наприклад, «Байкал») . При цьому Міхєєв звернув увагу, що пропоновані ставки акцизу менше аналогічних, прийнятих (або пропонованих до прийняття) в європейських державах.

«Введення таких зборів викличе підвищення ціни на пачку чіпсів або пляшку газованої води, що допоможе знизити їх споживання. Адже люди часто розцінюють чіпси і лимонад як дешевий засіб перекусити – нехай вони побачать, що дешевше купити тарілку супу в їдальні, це піде на користь здоров'ю нації», – заявив Міхєєв.

Крім того, розраховує він, федеральний бюджет отримає додаткові доходи вже в 2016 році.

«Мова може йти про великі суми: Данія при введенні шкідливих акцизів отримала додатково 300 млн євро, Фінляндія – 100 млн. А в нас населення більше, відповідно і обсяги продажів розрізняються», – нагадав він.

«Нашому бюджету в кризу ці гроші потрібні як повітря, адже в бюджеті на 2016 рік ми вже скоротили витрати на охорону здоров'я на 8%. Буде розумно і справедливо, якщо доходи від торгівлі шкідливою їжею хоча б покриють шкоду, завдану здоров'ю нації», – зазначив він.

Як писав «Вголос», перший заступник голови комітету Держдуми з економполітики, перший заступник голови фракції «Справедлива Росія» Михайло Ємельянов запропонував ввести санкції проти Coca-Cola, Visa і MasterCard.

ІА "Вголос": НОВИНИ