Як наголошується в повідомленні ФГБУЗ «Центр гігієни та епідеміології N38», установа спільно з територіальним відділом міжрегіонального управління N122 Федерального медико-біологічного агентства з Соснового Бору в суботу провело інструментальні заміри потужності дози зовнішнього гамма-випромінювання на території міста, санітарно-захисної зони і зони спостереження, пише «Телеграф».

За результатами замірів «радіаційна обстановка не змінювалася і знаходиться в межах фонових значень. Моніторинг радіаційної обстановки триває».

Як писав «Вголос», близько 14:00 в п'ятницю ЛАЕС зупинила енергоблок N2 через утворення пари в одному з приміщень турбінного цеху. На ЛАЕС створена комісія, яка розслідує причини події. За попередніми даними розслідування, до викиду пари привів дефект на паропроводі низького тиску. Пошкоджену ділянку був відключений штатними засувками.

Генеральний директор ЛАЕС Володимир Перегуда в п'ятницю заявив про відсутність необхідності евакуації персоналу та населення околиць після незапланованої зупинки енергоблоку.

«Реактор заглушений, знаходиться в підкритичному стані. Відповідно до регламенту ведеться розхолоджування блоку для усунення дефекту. Причин для евакуації персоналу і населення немає», – сказав Перегуда.

На Ленінградській АЕС у роботі знаходяться енергоблоки N 1,3 і 4, які несуть навантаження 3,054 тис. МВт. Ленінградська АЕС розташована в місті Сосновий Бор, в 80 км на захід Санкт-Петербурга, на березі Фінської затоки. На АЕС експлуатуються чотири енергоблоки типу РБМК потужністю 1 тис. МВт кожен. Станція є одним із найбільших виробників електроенергії на північному заході РФ.

ІА "Вголос": НОВИНИ