"У січні 2016 року видано POS-кредитів (надання позик на товари безпосередньо в торгових точках) на ту ж суму, що і в листопаді 2015 року (7 млрд руб. в ХКФ-банку і 3 млрд руб", - повідомляє видання «Коммерсантъ» з посиланням на ХКФ-банк і банк "Ренесанс кредит".

В Альфа-банку очікують, що січневі видачі навіть перевищать листопадові показники. За словами директора з розвитку масового сегмента Альфа-банку Дмитра Жиздюка, за підсумками січня банк прогнозує видачі на рівні 4 млрд руб., в листопаді минулого року банк надав таких кредитів на 3,6 млрд руб.

Банкіри відзначають, що особливо росіяни активно скуповували у січні електроніку і побутову техніку, як і в розпал обвалення курсу рубля рік тому, з тією лише різницею, що зараз це все більше робиться в кредит, а не за свій рахунок.

Учасники ринку пов'язують нетипову поведінку споживачів з кількома причинами.

"Електроніка і побутова техніка в основному імпортні та через зростання курсів валют можуть подорожчати швидше інших товарів, наприклад меблів чи одягу, що підігріває попит", - заявив виданню заступник голови правління ХКФ-банку Олександр Антоненко.

"На тлі ослаблення рубля деякі ритейлери вже підвищили ціни на 30-40%. У результаті багато громадян в очікуванні чергового витка зростання цін вирішили придбати товари заздалегідь", - вважають у банку "Ренесанс кредит".

А ось покупки більше в кредит і менше за свій рахунок банкіри пояснюють суттєвим зниженням за 2015 рік доходів людей і рівня їх купівельної спроможності. Інші вважають, що свою роль зіграло активне просування програм кредитування ритейлерами у січні 2016 року.

Крім того, великі російські ритейлери констатували дефіцит деяких моделей iPhone. Вони пов'язують його з високим попитом у післяноворічний період і з побоюваннями у зв'язку з падінням курсу рубля, повідомляє видання «Ведомости». Зокрема в магазинах розкупили iPhone 6. 

Нагадаємо, вслід за рублем у Росії обвалився і фондовий ринок. 

ІА "Вголос": НОВИНИ