Як повідомляєть «Ведомости», про це оголосили на форумі «Російський Кавказ: територія єдності».

Як розповіла консультант ФАСН Валентина Лазу, перевірка буде проходити у формі опитування, який повинен буде виявляти «співчуваючих і схильних до сприйняття екстремістських ідей». В даний момент проект перебуває на узгодженні з урядом Москви, оскільки його хочуть спочатку випробувати в російській столиці, а пізніше поширити на всій території держави. Планується, що анкетування буде проводитися при подачі документів абітурієнтами або на першому курсі.

Міністерство внутрішніх справ, головне управління МВС по Москві і уряд Москви на запит видання не відповіли. У той же час в міністерстві освіти відзначили, що «проведення будь-яких опитувань і анкетування учнів в освітніх організаціях допустимо тільки на добровільній основі, за їх індивідуальною згодою».

Завідувач відділом соціології молоді Інституту соціально-політичних досліджень РАН Юлія Зубок вважає, що анкетування може допомогти виявити екстремістські настрої і схильність перейти межу від настроїв до дій. «Поки до кінця не ясна методика анкетування і те, як будуть використані результати. Занепокоєння є, оскільки етика використання таких даних – велика проблема», – сказала Зубок.

На її думку, значну роль в схильності до екстремістських настроїв відіграють матеріальне становище, екстремісти в оточенні і налаштованість на ризик, а також рівень довіри до влади і громадських інститутів.

ІА "Вголос": НОВИНИ