Іркутська область Росії може стати ареною екологічної катастрофи, котра буде співмірною за наслідками з аварією на Чорнобильській АЕС. Про це заявила керівник офіційного органу нагляду за природою в РФ Світлана Радіонова, передає ТСН.

З її слів, ідеться про підприємство "Усольехимпром", відоме виробництвом хлору та інших хімічних речовин. Його власники начебто покинули завод напризволяще, тоді як територія фабрики дуже забруднена ртуттю та іншими небезпечними речовинами. Зокрема, до свердловин із сольовим розчином закачали відходи нафтової промисловості, котрі загрожують забрудненням річки Ангари. "Потрібно діяти вже зараз, інакше ми отримаємо такий "екологічний Чорнобиль", - заявила Радіонова.

Водночас влада Іркутської області пояснює, що не має необхідних повноважень для того, щоб усунути забруднення на заводі. Запити щодо ситуації були відправлені до федерального керівництва. Російське міністерство природи вже відповіло, що для виділення з бюджету коштів необхідно розробити кошторис і план робіт. Однак хто цим буде займатися і скільки часу на це потрібно – наразі не зрозуміло. Радіонова ж наголошує на тому, що ситуація критична і часу на зволікання немає.

ІА "Вголос": НОВИНИ