Про це заявив заступник міністра спеціальних служб Мацей Вонсік. «Суд вирішив заарештувати їх на три місяці», — додав його прес-секретар Станіслав Жарин. Про це повідомляє агенція Onet.

«Китаєць — бізнесмен, котрий працює в одній із великих електронних корпорацій, — зазначив Вонсік. — А поляк відомий у колах, пов'язаних із кібер-бізнесом». За його словами, їх розробляли тривалий час.

«За матеріалами, зібраними Агенцією внутрішньої безпеки, вони обоє вели шпигунську діяльність проти Польщі», — сказав Жарин.

Жарин заявив, що підозрюваних затримали у вівторок у зв'язку з незаперечними доказами, зібраними правоохоронцями. Ці матеріали дозволили їм висунути звинуваченими в шпигунстві — участі в операціях іноземної розвідки проти Польщі. Такий злочин карається до десяти років ув'язнення.

Затриманий поляк у минулому служив офіцером спецслужб і виконував важливі функції в інших державних установах. А затриманий китаєць є одним із директорів польського відділення китайського телекомунікаційного концерну Huawei.

Агенти обшукали штаб-квартиру польського відділення Huawei й офіс польського оператора стільникового зв’язку Orange.

Слідство веде підрозділ Мазовецького відділення Департаменту боротьби з організованою злочинністю та корупції Національної прокуратури Республіки Польща.

Як повідомляв «Вголос», у Ванкувері (Канада) взяли під варту фінансового директора китайської технологічної компанії Huawei Мен Ваньчжоу, котру США звинувачують у порушенні режиму санкцій щодо Ірану. Згодом її відпустили під заставу у 7,5 мільйона доларів.

ІА "Вголос": НОВИНИ