Про це повідомляє РІА «Новости».

«Минуло майже 70 років після того, як Інгвар Кампрад заснував IKEA, і в нас збереглося багато розповідей, якими ми можемо поділитися і в яких відбилися події, ситуації і люди, що перетворили IKEA на те, чим вона є нині. Музей є таким форматом, який дає місце для багатьох різних перспектив і живого діалогу», – наводять у повідомленні для преси музею ІКЕА слова директора закладу Карини Клок-Мальмстен.

Постійні й тимчасові виставки музею розташовано на чотирьох поверхах у будівлі першого універмагу концерну в місті Ельмхульті в провінції Смоланд Південної Швеції. Магазин відкрили 1958 року й закрили 2012-го з виникненням планів про музеї. Всього в музеї є близько 20 тисяч експонатів: меблі, килими та супутні товари, вироблені IKEA в різні роки. Щось знайшли на власних складах, щось прислали люди, які відгукнулися на оголошення IKEA в Інтернеті, щось музейні працівники купили на блошиних ринках.

Один із залів присвячено історії Швеції кінця XIX – початку XX століть – часу, в якому виріс засновник IKEA Інгвар Кампрад. В інших залах розповідають про час зародження ідей меблевого концерну і його розвитку, а також про дизайн, про людей і про їхнє ставлення до меблів у наші дні.

Кампрад заклав основи IKEA 1943 року, коли йому було всього 17 років, відправляючи різну продукцію для дому поштою. 1953-го він купив столярну майстерню в Ельмхульті, що і стало початком меблевої історії IKEA.

Низькі ціни на продукцію підприємства і зручні для перевезень упаковки стали новинкою часу і дратували багатьох інших виробників меблів у Швеції. Протягом 1950-х багато підприємств на знак протесту проти IKEA відмовилися навіть співпрацювати з нею. Одним з порятунків для компанії став імпорт. 1963 року відкрили універмаг в Осло, 1965-го – у Стокгольмі, перший універмаг за межами Північної Європи з'явився у Швейцарії 1973 року.

Саме з 1960-х років IKEA починають сприймати як щось чисто шведське. Як вважають історики, багато в чому це склалося через те, що саме в 1960-ті роки економіка Швеції перебувала на підйомі, у населення був стабільний і хороший заробіток, а також універмаги відвідували часто цілими сім'ями, для яких виїзд у магазин IKEA став способом проведення часу. Особливо популярною IKEA була серед молодих сімей та студентів, кошти яких дозволяли купити зручні й недорогі меблі.

Згодом IKEA почали називати навіть послом Швеції за кордоном – меблі називали шведськими іменами, атмосфера рівності між людьми відбилася не тільки в доступності меблів кожній родині, а й в одязі співробітників універмагів, одягнених у джинси, сорочку і светр. Національну шведську страву – м'ясні круглі тюфтельки – можна знайти фактично у всіх ресторанах універмагів IKEA по всьому світу. Крім того, універмаги IKEA пофарбовано в кольори шведського національного прапора.

Музей IKEA, який відкрили 30 червня в Ельмхульті, назвати першим не можна. Раніше багато років у цьому місті працював невеликий музей, у 20 кімнатах якого була виставка «IKEA всіх часів», де можна було побачити продукцію концерну з часів його заснування і до наших днів. Цей музей закрили сьогодні.

2012 року концерн IKEA мав 300 універмагів у 26 країнах, у ньому працювали 140 тисяч осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ