У Словаччині студент із росії з початку повномасштабного ображав уродженця Харкова та його співвітчизників. Українець не стримався й побився з рашистом, а тепер йому загрожує п’ять років ув’язнення за дві подряпини кривднику.

У таку ситуацію потрапив 22-річний Богдан Абаджан, який цього року мав отримати магістерський ступінь інженера, проте останні два з половиною місяці перебуває у словацькому СІЗО.

Про неї  виданню «Телеграф» розповіла його мама Катерина Абаджан, яка хоче справедливості для єдиного сина.

Житель Харкова,  ще після закінчення школи вступив до технічного університету в місті Пряшів, останні роки навчався та працював у Словаччині. З початком війни Богдан регулярно відправляв донати – на спорядження військовим і гуманітарні потреби. До нього згодом переїхала 63-річна мама (тато хлопця помер рік тому. – Ред.).

За її словами, після 24 лютого Богдану почав дошкуляти студент із РФ Павло Волков: «робив це хитро, нишком, без свідків». Українців він називав «хохлами», конфлікт розпалювався і в підсумку закінчився трихвилинною колотнечею без тяжких тілесних ушкоджень росіянину, але з загрозою потрапити за грати для харків’янина.

Українка стверджує, що видимих синців, саден або інших травм у росіянина не було, але той «зняв побої» і в документах справи було написано, що у нього «легкі тілесні» пошкодження. Адвокат же говорив Богдану, що «там дві подряпини».

Три дні Богдана Абаджана протримали в одиночній камері, потім повезли на попереднє слухання до Спеціалізованого кримінального суду до міста Пезінок, що неподалік Братислави. За словами Катерини Львівни, ця установа займається особливо небезпечними злочинцями, зокрема й ті, кого звинувачують в «екстремізмі». Стаття, за якою підозрюють Богдана, передбачає термін від півроку до 5 років, слідчі говорять про хуліганство із загрозою життю та екстремістським ухилом.

Катерина Львівна зверталася по допомогу до українського консула, але поки їм не вдалося якось вплинути на ситуацію.

Слідчий у справі Богдана Абаджана пробуде у відпустці до 17 серпня. Весь цей час український студент продовжуватиме перебувати в СІЗО. Прохання про вихід звідти українця до Верховного Суду у Словаччині було відхилено. Хоча Богдан визнає, що погарячкував, не має наміру залишати країну і налаштований на справедливий розгляд справи. Хлопець просить про пом’якшення запобіжного заходу, адже на його утриманні тепер – мама-біженка.

Як писав "Вголос", російські окупанти в ніч проти 13 серпня обстріляли Харків та область. Є поранені. 13-річний хлопчик перебуває у важкому стані.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ