Рівень народжуваності у жінок у віці 15-29 років у США досяг рекордних мінімумів минулого року, а загалом у країні найменша кількість дітей за 32 роки.

На це вказує урядовий звіт, передає Голос Америки.

Відповідно до даних звіту, минулого року було виявлено 3,788 мільйона народжень. Вже четвертий рік кількість народжених падає і є найменшою з 1986 року, що дивує деяких експертів з огляду на поліпшення економіки.

Коефіцієнт народжуваності 1,7 народжень на одну жінку США також знизився на 2%, а це означає, що нинішнє покоління не народжує достатньо дітей, щоб замінити себе. Рівень народжуваності є гіпотетичною оцінкою, яка базується на прогнозах тривалості життя за віковим рівнем народжуваності.

Чи більше жінок у США відкладають материнство, чи відмовляються від нього повністю, поки що не зрозуміло.

Якщо тенденції продовжуватимуться, вважають експерти, США можуть очікувати дефіцит робочої сили, в тому числі й у догляді за літніми людьми.

Інші експерти не виявляють занепокоєння, передбачаючи, що сьогоднішні молоді жінки народять дітей пізніше. Тільки дві групи з дещо вищими показниками народжуваності в 2018 році – це жінки, яким майже 40 і трохи за 40.

Американські жінки започатковують сім'ї раніше, ніж більшість інших розвинутих країн, згідно з іншими дослідженнями. Інші країни спостерігають подібне зниження рівня народжуваності.

США могли б робити більше для заохочення дітонародження, зауважують експерти: покращити закони, що стосуються декретної відпустки, зробити доступнішими дошкільні заклади, розширити субсидії на догляд за дітьми тощо.

ІА "Вголос": НОВИНИ