У будинку Сестрицтва Покрови Божої Матері (голова — Леся Сівко) при Українській православній церкві св. Андрія Первозванного у Савт-Бавнд-Бруку (штат Нью-Джерзі) минулого тижня урочисто відкрили виставку ікон, намальованих на дошках ящиків від набоїв, які залишися на полях боїв із російським аґресором на Донбасі. У відкритті взяли участь митрополит УПЦ США й усієї діаспори Антоній, архієпископ УПЦ США Даниїл, організатори виставки — Геннадій Друзенко, голова Наглядової ради Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова, й Олександр Клименко, художник, автор ікон. Вони розповіли про історію шпиталю та створення виставки. Про це у середу, 27 лютого, пише тижневик для української діаспори «Міст».

Шпиталь ім. Миколи Пирогова є найбільшим неурядовим проектом зі залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в зоні проведення операції Об’єднаних сил в окремих районах Донецької та Луганської областей, який здійснює благодійний фонд «Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова» у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних сил України, за підтримки Ради національної безпеки й оборони України.

Зараз це — єдиний медичний проект, що діє в зоні бойових дій у повній відповідності до вимог українського законодавства. Медики-добровольці шпиталю працювали у 49 місцях у Донецькій і Луганській областях — як у містах і селах, так і в польових умовах та біля контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування. З понад 480 добровольців, котрі впродовж 2014-2018 рр. працювали в зоні війни, 88 отримали статус учасника бойових дій, сотні — статус учасника війни, багато відзначених державними та відомчими нагородами. Восени 2015-го шпиталь поширив свою діяльність на мирні реґіони України, здійснивши кардіоогляд мешканців Хмельниччини, який охопив 22,4 тис. осіб у 565 населених пунктах. Адреса шпиталю ім. Пирогова: за вул. Івана Франка, 17в, кв. 39, Київ, 01030, Ukraine. Електронна пошта: [email protected].

Під час відкриття виставки владика Даниїл розповів про безкорисливу допомогу українських медиків пораненим воїнам, число яких перевищує 56 тис. осіб, про допомогу пораненим на Майдані Незалежності під час Революції гідності. А митрополит Антоній наголосив, що на виставці можна придбати ікону відповідно до гасла: «Придбай ікону — врятуй життя», тому що три чверті грошей від продажу ікон підуть на діяльність мобільного шпиталю. «Придбай ікону — врятуй життя» — мистецька акція київських художників Софії Атлантової й Олександра Клименка, що має на меті підтримати діяльність Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова.

Виставка ікон побувала у Європарламенті, Верховній Раді України, Софії Київській, на території Києво-Печерської Лаври, Українському католицькому університеті у Львові, у багатьох містах Європи, США та Канади. Головна ідея проекту — перемога життя над смертю.

ІА "Вголос": НОВИНИ