У 2011 році Наомі, яка побажала приховати своє прізвище, була студенткою і підробляла в ресторані швидкого харчування в Норфолку, Небраска. В один з вечорів колега по роботі запросив її в гості і згвалтував.

Через кілька тижнів дівчина зрозуміла, що вагітна, на аборт вона не наважилася, а через деякий час рішенням суду її змусили ділити опіку над дитиною з її ґвалтівником, пише CNN

Чоловік був засуджений за згвалтування третього ступеня, що, за законами штату, дає йому право бачитися з дитиною його жертви. Тому коли Наомі звернулася за допомогою штату для покриття фінансових витрат у зв'язку з вагітністю та народженням дитини, у неї уточнили ім'я батька і звернулися до нього по фінансову допомогу. Насильник, надавши фінансову допомогу, також домігся права бачитися з дитиною у вихідні і по вівторках.

Наомі кожен раз при зустрічі з ним і при необхідності обговорювати справи дочки переживає емоційну травму, крім того, вона не знає, що цей чоловік може зробити з її дитиною, і постійно переживає, залишаючи дівчинку з ним.

Але вибору у неї немає - за законами Небраски насильник має право бачитися з дитиною, зачатою в результаті сексуального насильства, якщо він не був звинувачений в згвалтуванні першого ступеня.

І така ситуація не тільки у Наомі - у багатьох штатах США існують подібні законодавчі норми, що ставлять жінок в глухий кут.

Офіційної статистики немає, але, за оцінками соціологів, кожен рік від згвалтувань в США вагітніють від 17 до 32 тисяч жінок. Від 30% до 52% з них вирішують не робити аборт. Таким чином, від 5 до 16 тисяч жінок щорічно ризикують опинитися в такій же законодавчої пастці, як і Наомі, в залежності від штату їх проживання або від штату, де було скоєно злочин.

У 7 штатах США жертв зґвалтувань ніяк не захищають від перспективи ділити з насильником опіку над дитиною.

ІА "Вголос": НОВИНИ