У липні 2018 року, в останній день саміту НАТО в Брюсселі, президент США Дональд Трамп запізнився на засідання, під час якого президенти України та Грузії підтверджували інтерес вступити до НАТО. Американський президент перервав їхній виступ і кинувся з нападками на членів Альянсу.

Про це пише видання  The New Yorker.

Як зазначається, Трамп обзивав союзників паразитами, що споживають плоди американської могутності.

Голова Білого дому погрожував, що піде «власним шляхом», у випадку, якщо вони якнайшвидше не почнуть витрачати більше на сферу оборони.

Наголошується, що його основна критика стосувалася канцлера Німеччини Ангели Меркель, зокрема, Трамп звертався до неї «Ти, Ангело».

"Лідери НАТО сиділи приголомшені "дивним видовищем" з боку Трампа. Даля Грибаускайте, президент Литви, стала на захист Меркель. Німеччина направила війська для захисту Литви від Росії, зазначила Грибаускайте, і Меркель зобов'язалася витрачати більше на загальну оборону НАТО. Прем'єр-міністри Данії та Норвегії також захищалися", - йдеться в статті.

Зрештою, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зазначив, що з моменту приходу Трампа до влади союзники по НАТО спільно розширили свої оборонні бюджети до 70 мільярдів доларів.

"Прийміть цю перемогу", - він закликав президента. Трамп це й зробив", - додали журналісти.

ІА "Вголос": НОВИНИ